Bakterije ili gljivice – nije isto!

Verovatno ste i same više puta došle u situaciju da zbog neke tipično ženske bolesti kukate i bukvalno proklinjete ženski rod, nervirajući se zašto baš uvek sve mora vama da se desi. Poznato je da postoji čitav niz muka koje su ,,rezervisane“ samo za žene, od problematičnih i bolnih menstruacija koje se ponavljaju svakog meseca do tipičnih tegoba koje nastaju kad ste u blagoslovenom stanju. Ali postoji čitav niz tzv. uobičajenih bolesti i infekcija zbog kojih je svaka žena bar jednom u životu bila u situaciji da hitno potraži ginekologa.

Koliko god one bile rešive u relativno brzom vremenskom periodu, njihovi uzroci – bakterije i gljivice zaista mogu da vas dovedu na rub očaja i počupaju sve nerve. Zato ćemo ovde ukratko predstaviti dva slučaja koja se međusobno razlikuju po tome da li je reč o gljivičnoj ili bakterijskoj pojavi. Kako prepoznati i lečiti gljivičnu a kako bakterijsku vaginozu?

Kandida – najčešća gljivica

U polnom sistemu svake žene prisutan je veliki broj i bakterija i gljivica i to nije ništa čudno, jer je njihov broj i međusoban odnos uređen tako da ne stvara probleme u normalnim okolnostima. Problem je kad dođe do preteranog stvaranja velikog boja gljivica koji direktno utiču na pojavu infekcije. Kandida je samo jedna od mnogobrojnih gljivica prisutnih u vagini, ali i drugim mestima poput creva. Kad njen broj pređe normalan, nastaje stanje koje se naziva kandidijaza i koje zahteva propisivanje terapije od strane ginekologa. Simptomi se vrlo lako mogu uočiti i tiču se promena na vagini, ali i unutar nje. Obratite pažnju da li je ona otekla i boli li vas, da li imate problema sa sekretom koji je obilniji i beo nego inače. Ako se uz to javi i neprijatni bol i peckanje u toku odnosa, najverovatnije je u pitanju ova gljivica. Sama kandida je i inače ubedljivo najčešći uzrok infekcija kad su gljivice u pitanju. Zato je jednako važno da se osim samom lečenju, posvetite i upoznavanju svih mogućih uslova pod kojima se kandida nesmetano razvija da biste uspeli na vreme da se zaštite i u budućnosti izbegnete potencijalnu infekciju. Prvi osnovni se tiče vašeg zdravlja u celini, odnosno imuniteta. Radite na njemu, unosite dovoljno vitamina kroz voće i povrće, bavite se fizičkim aktivnostima, šetajte, budite aktivni, čuvajte se i pazite se. Samo tako ćete izgraditi jak imunitet, a problemi kao što je kandida biće prošlost.

Bakterije – dobre sluge, rđavi gospodari

Baš kao i gljivice i bakterije u normalnim uslovima ne škode vašem organimu, štaviše potrebne se jer regulišu rad organizma. Ipak, ukoliko dođe do preterane pojave bakterija u vagini, govorimo o bakterijskoj vaginozi. Bakterije koje nastaju na ovaj način su patogenog porekla i one narušavaju prirodnu floru organizma, utiču na povećavanje kiselosti sredine. Najčešći simptom je pojava pojačanog sekreta, a postoje i drugi simptomi kao što su svrab, peckanje unutar vagine, ali i na njenoj spoljašnjosti. Ono što je još važno istaći jeste da ova vrsta vaginoze može da se javi i bez malopre pomenutih simptoma. U lečenju se koriste probiotici koji treba da obezbede ponovo normalan pH sredine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *