, ,

Gde sve u prirodi možete provesti vreme ukoliko ste ljubitelj adrenalina?

Posted by

Neki ljudi vole da provode slobodno vreme kod kuće, drugi vole da uživaju sa porodicom i prijateljima, a treći neprestano traže načine da istražite svoju avanturističku stranu i da pronađu što aktivnije ideje kojima će ispuniti svoje vikende i godišnje odmore. Ako ste i vi deo ove treće grupe, onda sigurno već znate da nije lako pronaći mogućnosti za adrenalinsku zabavu, ali da svakako postoji dovoljno ideja i rešenja koja će vam poslužiti gde god da se nalazite i šta god volite da radite. Dakle, ako ste i vi ljubitelj adrenalina koji traži prilike za dobar provod u prirodi, evo nekoliko ideja i sugestija koje bi mogle da vam odgovaraju.

Planinski biciklizam

Ovo bi možda moglo da deluje kao najjednostavnija moguća aktivnost za sve ljubitelje adrenalinskih avantura, ali morate imati na umu da je planinski biciklizam u potpunosti različit od vožnje bicikla u gradskim uslovima. Umesto uređenih staza i ravnice koja može da apsorbuje pritisak vaših točkova i pomogne vam da se osećate prijatno dok okrećete pedale, tokom planinskog biciklizma dočekaće vas stene, neprohodni predeli, oštri vrhovi i puteljci kroz koje ćete jedva moći da prođete. Takođe, nećete imati gde da stanete i da napravite pauzu, naročito ako ste se uputili određenom stazom koja vam ne nudi mogućnost odmora. Stoga su planinske staze na kojima je predviđena vožnja bicikla – one se nalaze na Fruškoj gori, Zlatiboru i drugim planinskim okruženjima – najveći izazov za sve ljubitelje vožnje i provoda u prirodi.

Rafting

Ako želite da uradite nešto potpuno novo, neočekivano i uzbudljivo, razmislite o tome da se posvetite raftingu. Ova aktivnost nije ni nova ni naročito neuobičajena u našim predelima, ali svakako jeste jedno od najuzbudljivijih rešenja za sve koji traže adrenalinski provod i zabavu. Ako i vi želite da se upustite u ovu pustolovinu, nemojte razmatrati nijedno drugo rešenje osim reke Tare – ovde je rafting dostigao pravi nivo uzbuđenja i u njemu mogu da uživaju svi, bez obzira na pol, uzrast i dosadašnje iskustvo. Stoga su opuštajući rafting i Tara dva pojma koja apsolutno idu zajedno, i nemojte oklevati da istražite mogućnosti za avanturu na ovoj fantastičnoj reci!

Kampovanje na planinama

Ako želite da posetite planine, a niste ljubitelj vožnje bicikla, uvek možete da se odlučite za prijatno kampovanje koje vam nude planine oko vas. Bilo da se odlučite za jednu od planina u našoj zemlji ili da proširite pretragu na planine u zemljama regiona, sigurno ćete naći mogućnosti koje će da vam odgovaraju u potpunosti. Ipak, da biste uživali u kampovanju, morate da se prvo spremite za sve što vas očekuje tokom boravka na planini, od kvalitetnog šatora i vreće za spavanje do prve pomoći i stvari za ličnu higijenu i zaštitu. Takođe, provedite prvo neko vreme istražujući načine preživljavanja u prirodi jer će vam dodatno znanje i informisanost mnogo značiti kada se nađete na planini!

Jezera i reke

Iako većina nas voli da provede slobodno vreme, naročito tokom letnjeg perioda, na nekoj od morskih destinacija, nemojte smetnuti s uma da se oko nas nalaze mnogobrojne reke i jezera. Ove lokacije dostupne su nam tokom cele godine i do njih se stiže za samo nekoliko sati, od Palićkog jezera i Dunava, do Save, Drine i Ohridskog jezera. Na rekama i jezerima možete da plivate, ronite, istražujete živopisno dno, pecate, ali i da uživate u vožnji gliserom i drugim aktivnostima, te razmislite i o ovoj ideji ove godine.

Ništa ne može da zameni vreme koje provedete u prirodi, naročito ako ga provodite na način koji vam u potpunosti odgovara i koji će da vam pomogne da se osećate bolje, kako fizički, tako i psihički. Stoga, istražite ove ideje, pronađite one koje vam najviše odgovaraju i uživajte u njima što pre!