Kako da osvežite dom uz ograničen budžet

Posted by

Sve veći troškovi života ograničili su budžet za mnoge aktivnosti, posebno za one koje zahtevaju veće budžete. Mnogima danas budžeti nisu u skladu sa njihovim potrebama, cele godine štede kako bi otišli na letovanje.

Kad se novac potroši na letovanje, malo novca ostane za uredjenje životnog prostora. Dizajneri enterijera su odavno prepoznali da većina njihovih klijenata nema dovoljno para za velike promene u enterijeru zato su ponudili nekoliko efikasnih rešenja kako da domu date novi izgled uz minimalne troškove. 

Zebra zavese umesto klasičnih zavesa – velika promena uz minimalna ulaganja

Nemate novca za velike promene u domu, a ipak želite nešto značajno da promenite, da osvežite prostor, date mu novi izgled, onda razmislite o tome da zebra zavese postavite na mesto klasičnih zavesa. Zebra zavese su sve popularnije u dekorisanju prostora. Ova činjenica ni malo ne iznenadjuje one koji dobro znaju da je ovaj moderan tip zavesa savršen spoj funkcionalnosti i estetike.

Vrlo su praktične i uklapaju se u svaki stil uredjenja enterijera. Njihove idealno rasporedjene i jednake linije savršeno se uklapaju u moderan i savremen dizajn unutrašnjosti stambenog, pa i poslovnog prostora. Efikasnost zebra zavesa ogleda se prvenstveno u tome što se izradjuju prema željama i potrebama kupaca, radjene po preciznim dimenzijama, savršeno se uklapaju u enterijer. Velika ponuda različitih dezena i boja čini da zebra zavese mogu da se uklope u svaki deo doma: dnevnu sobu, spavaću ili dečju sobu, radnu sobu, kuhinju, pa čak i kupatilo.

Mogu biti najrazličitijih boja, popularne su u ombre stilu, u boji bambusa ili drveta, a za dečije sobe se izdvaja mnoštvo dečjih motiva. Ove zavese se rade od antialergijskih materijala čija je najvažnija karakteristika ta što ne upijaju neprijatne mirise poput mirisa od kuvanja i duvanskog dima. Zahvaljujući ovakvoj strukturi materijala zebra zavese ne gube kvalitet ni posle dugog niza godina. Visokokvalitetni antistatični i antibakterijski materijali su idealna zamena za klasične platnene zavese.

Najveća promena postiže se bojenjem zidova

Promenom boje zidova postiže se najveća promena u enterijeru. Bojenje zidova nije velika investicija a stvara se utisak da je preuredjen ceo stan. Ukoliko želite da stan deluje sveže i prostrano onda zidove bojite u belu boju. Mnogi danas odustaju od bele boje zidova i istražuju svet boja, mimo onih uverenja i stereotipa da jarke boje zatvaraju prostor.

Za početnike u krečenju i renoviranju savet je da se drže svetlih boja, one se lakše kombinuju ali i menjaju ukoliko se ne uklope u enterijer. Godinama unazad su ipak najpopularnije zagasite nijanse zidova. Ukoliko se odlučite za takvu avanturu, onda obavezno angažujte molera. 

Zalepite tapete samo na delu zida

Želite tapete u svom stanu a nemate dovoljno vremena a ni finansija da oblepite celu sobu, preporuka je da zalepite tapete samo na jednom zidu ili na delu zida. Ukoliko zalepite tapetu samo iza kreveta u spavaćoj sobi dobićete daleko bolji efekat nego da oblepite sve zidove.

Šarene tapete u jarkom koloru treba izbegavati kao rešenje za dekorisanje svih zidova, ali su zato vrlo efektne ako se odlučite samo za jedan deo zida. Na ovaj način dobijate daleko više kreativnosti u prostoru, samo vodite računa da tapetu uklopite sa bojom ostalih zidova. 

Sami napravite police i presložite knjige, slike i ukrase

Nove police vrlo jednostavno i veoma dobro mogu da osveže Vaš životni prostor. Uz pomoć nekoliko alatki i iverice koju će Vam iseći po meri možete da unesete vrlo vidljive promene u dom. Oblikujte model police prema sopstvenoj želji i postavite je u deo dnevne, radne ili spavaće sobe gde će Vam biti na dohvat ruke sve sitnice koje su neophodne.

Ukoliko ste ljubitelj čitanja onda preuredite deo dnevnog boravka za kućnu biblioteku. Nova polica će poslužiti da se lepo organizuju i poslože knjige i da taj deo sobe postane funkcionalan. Prostor oko police možete da obojite jarkom bojom i tako odvojite kućnu biblioteku od ostatka prostorije. Dovoljno je da presložite knjige, slike i ukrase i ta prostor dobije sasvim novi izgled. 

Promenite raspored nameštaja i izbacite ono što je suvišno

Sama promena nameštaja može da učini pravo čudo od Vašeg stana. Dodatni efekat sigurno postižete ukoliko izbacite sve što je pohabano, staro, dotrajalo i nije više funkcionalno, uz to i glomazno i samo ruži estetiku i uredjenost prostora. Dizajneri prostora tvrde da je jedna od odlika većine naših domova višak nameštaja koji guši prostor.

Još uvek se u nekim domovima mogu naći regali kao ostaci nekih prošlih vremena. Rešite se da se oslobodite tih tragova prošlosti i zamenite ih funkcionalnim plakarima koji zauzimaju mnogo manje mesta, dobićete više prostora i sigurno više svetla u svom domu.