Elektronske cigarete: zdravija alternatnativa i spas za kućni budžet

Posted by

Pušenje je po nekima navika, a po većini zavisnost. Uprkos činjenicama kojima se pušači bombarduju svakodnevno, od informacija o bolestima i posledicama pušenja koje izazivaju sebi pa do toga šta čine osobama u svom okruženju, u svetu je i dalje veliki broj pušača. Raznim zabranama i zakonima se pokušava uticati na smanjenje broja konzumenata cigareta, ali godinama to nikome nije uspevalo, sve dok se na tržištu nisu pojavile elektronske cigarete, poznatije kao e-cigarete.

Prestanak pušenja se odražava i na kućni budžet.

Pojava elektronske cigarete

Prve elektronske cigarete su nastale u Kini, a proboj na svetsko tržište desio se u Americi 2007. godine. U početku se smatralo da su e-cigarete zamena u svakom smislu za obične cigarete, ali kako je napredovala tehnologija i prodiranje do svesti konzumenata, elektronske cigarete su postale samo zamenski proizvod za dnevnom potrebom za nikotinom. E-cigareta ni u kom slučaju nije ista kao regularne cigarete, ali na svoj način naodmešćuje ono što regularna cigareta pruža pušačima. Elektronske cigarete su bez duvana, to je proizvod baziran na isparenju, gde umesto da gori duvan, u e-cigareti se zagreva tečnost koja sadrži arome i količinu nikotina koju pušač traži. Iako se priča o tome da su elektronske cigarete zdravije i bolje od regularne, za sada jedino može da se kaže da je pomogla mnogima da prestanu da puše. Elektronske cigarete sadrže otrove i hemikalije kao i regularna cigareta ali samo u manjim količinama, upravo onoliko koliko naše telo može da svari i da se izbori.

Kupovina elektronske cigarete

Ako se odlučite za elektronsku cigaretu, pre svega treba da razmislite o nekoliko činjenica i da se upoznate sa nekoliko bitnih detalja. Na našem tržištu postoji nekoliko svetskih poznatih brendova, koji se prodaju pod imenima uvoznika i zastupnika tih brendova. Tako da na tržištu u Srbiji možete gotovo po istoj ceni naći one super kvalitetne, ali i one nikako preporučljive elektronske cigarete.

Pre kupovine razmislite na prvom mestu o vašim potrebama, da li ste žargonski rečeno hard core pušač, i da li će vaš organizam tražiti često unos nikotina putem nikotinske pare. Drugim rečima, ako se odlučite na elektronsku cigaretu i ako ste početnik u takozvanom vapingu, u interesu vam je da vas oprema ne izda, znači da sve bude kako treba i da je užitak na nivou. Povodom ovoga dobro se posavetujte sa prodavcima elektronske cigarete.

Održavanje i garancija

Ako već kupujete e-cigaretu, raspitajte se i o načinu održavanja iste. Neka vam lepo objasne princip čišćenja, da li je lak, komlikovan ili težak. Koliko često je potrebno da brinete o higijeni proizvoda i koliko često treba da promenite grejače, jer se vremenom zaprljaju jako i troše. Takođe je prilikom izbora bitna i kompatibilnost, odnosno, da prilikom kupovine izaberete onaj model za koji je veoma lako naći deo i kupiti potrošni materijal. Tako recimo deo koji se naziva zamenska glava, nije ista kod svih modela, zato preporučujemo ono čega ima u najvećem broju u prodavnicama sa ovom opremom.

I na poslednjem mestu neka bude cena. Iako ona nije odrednica kvaliteta, ali sigurno je da veća cena govori o tome koliko je neki od delova koji se nalaze u e-cigareti skuplji od nekog drugog modela. Cena takođe garantuje dostupnost prodavca zbog eventualnog servisa i garancije.

Za kraj

Novim metodama testiranja koje su sprovedene u poslednje vreme otkriveno je da u tri od deset e-cigareta ima toliko formaldehida, poznatijeg kao karcinogena, kao u regularnoj cigareti. Takođe je otkriveno neke elektronske cigarete sadrže visoko otrovne molekule poznatije kao akrolein u količinama koje su veće nego u regularnim cigaretama. Stoga se pre svega dobro posavetujte oko modela, a potom i oko karakteristika i garancija koje pruža proizvođač elektronske cigarete.