4 razloga zbog koji ćete izabrati bezmetalne krunice?

Razvoj tehnologije je doprineo velikom napretku na polju stomatologije, naročito kada se govori o restauraciji zuba. Ukoliko je potrebno popraviti korenski kanal, otkloniti neku štetu koja je nastala na jednom ili više zuba, rešenje za to su bezmetalne krunice.

One su postojane i daće vašem osmehu potpuno prirodan izgled. Bezmetalne krunice se koriste da zaštite spoljašnjost zuba, a pravljene su tako da budu tanke i prilagodljive zubne navlake. Ranije je restauracija zuba podrazumevala stavljanje metalnih mostova. Danas je moguće imati lep osmeh bez ugradnje metalnih mostova, a da se pritom vaši zubi budu jaki. Kako tačno izgleda ceo proces ugradnje bezmetalnih krunica možete se informisati na zvaničnom sajtu stomatološke ordinacije Vuković.

Bezmetalne krunice su vizuelno mnogo lepše

Za razliku od metalnih, bezmetalne krunice predstavljaju suptilnije rešenje za rekonstrukciju zuba. Boja i sjaj zuba je karakterističan za svaku osobu i teško ju je oponašati veštački. Međutim, stomatolozi danas mogu da kreiraju krunice čiji će sjaj i boja biti potpuno prilagođeni vašim prirodnim zubima. Kada se popravka obavi zuba na ovaj način, biće znatno manje primetna, čak i pri najpažljivijm osmatranju zuba.

Zubi su manje osetljivi

Kada se upitaju ljudi koji su imali metalne krunice i zamenili ih za bezmetalne kakava je razlika, odgovaraju da su njihovi zubi manje osetljivi. Šta to znači? To znači da su manje osetljivi na toplo ili hladno, dok jedu ili piju. Ovo se događa iz razloga, jer je metal osetljiv na temperaturne promene (skuplja se ili širi), što izaziva nelagodu kod pacijenata. Ova osetljivost metala na promenu temperature, dovodi do toga da se struktura zuba oslabi. Samim tim je potrebna i prevremena popravka istog. Takođe može da dođe do stvaranja prostora između zuba gde se nastanjuju bakterije, te je u skladu sa tim i povećan rizik od oboljenja desni.

Manje implanta je potrebno za ugradnju bezmetalnih krunica

Ukoliko je potrebno popraviti više zuba u nizu, predlog zubara će biti da se ugradi most. Most, kao što i sam naziv kaže, služi da se spoji dva zuba, između kojih fali jedan ili više. Kod ugradnje metalnih krunica, potrebno je ugraditi implant za svaku krunicu koja se nalazi u praznini koja se popunjava. Ovo nije slučaj kada se ugrađuju bezmetalne krunice. Uzmimo za primer most koji sadrži četiri bezmetalne krunice, potrebno je ugraditi samo dva implanta. Na ovaj način je čitava procedura manje invazivna i znatno isplativija.

Bezmetalne krunice su dugotrajne

Jedna od najvećih prednosti bezmetalnih krunica je njihov dug vek trajanja. Uz adekvatnu negu i redovnu posetu zubaru, mogu da traju i preko deset godina. Postoji i veliki broj slučajeva gde su ovakve krunice strukturno i estetski ispravne i nakon dvadeset godina od ugradnje. Treba imati na umu da je i bezmetalnim krunicama neophodno permanentno održavati higijenu, kako ne bi izgubile na svom sjaju i kvalitetu. Za razliku od prirodnih zuba, njih nije moguće podvrgnuti izbeljivanju, kao brzinskom rešenju.

U poređenju sa metalnim krunicama, bezmetalne krunice su vizuelno prijatnije, jače i dugotrajnije rešenje u borbi sa oštećenim zubima. Pored toga što rešavaju problem zuba kojima je vidno promenjena boja, bezmetalne krunice mogu biti upotrebljene i za menjanje oblika zuba, ukoliko je neki polomljen ili za popunjavanje razmaka između njih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *