veliki servis

4 osnovne popravke automobila koje bi svako trebalo da zna

Većina nas vozi automobile još od navršenih 18 godina i sticanja vozačke dozvole. Za mnoge je gotovo nemoguće zamisliti život bez automobila. Na neki način oni predstavljaju deo našeg života. Ali nekada i nap ljubimac na četiri točka može da nas povremeno izneveri.

Veliki servis

Da li znate kako ume da bude frustrirajuće kada vam je automobil najpotrebniji, a on vas izda? Pa, najčešći razlozi za automobilske probleme su lako rešivi i uglavom sami možete da ih otklonite. Drugačije je ako je neophodan veliki servis auta, pa onda moraju stručnjaci da preuzmu posao u svoje ruke. Mada, ni taj veliki servis ne mora da bude samo predviđen za profesionalce. No, evo 4 osnovne popravke automobila koje bi trebalo znati.

Zamena ulja

Morate redovno proveravati i menjati ulje u automobilu kako biste osigurali nesmetan rad vozila i produžili vek trajanja njegovog motora. Zamena ulja u automobilu jedna je od najvažnijih veština „uradi sam“, jer zahvaljujući njoj se auto redovno održava i često se veliki servis odlaže. Naravno, druga je priča ako je veoma teško doći do filtera za ulje i čepa za ispuštanje ulja u vašem automobilu.

Osnovni koraci za zamenu ulja uključuju pražnjenje ulja uklanjanjem čepa za ispuštanje ulja, odvrtanjem filtera za ulje i pražnjenjem, vraćanjem filtera za ulje i čepa za ispuštanje. Zatim je potrebno ukloniti poklopac koji stoji na rupi kuda se puni ulje i doliti sveže ulje. Posao nije nimalo komplikovan, a na Internetu postoji mnogo tutorijala koji vam mogu pomoću pri obavljanju ovog posla.

Zamena probušene gume

Gume su jedan od najvažnijih delova vašeg vozila. I one često mogu da izazovu određene probleme u vožnji zato ih treba redovno menjati. Ali zamena probušene gume ne mora biti velika stvar, jer to nije veliki servis koji podrazumeva zamenu sve četiri gume na autu, već je reč o promeni samo jedne probušene gume.

Osnovni koraci uključuju otpuštanje navrtki(pomoću ključa, korišćenje postolja za podizanje automobile sa zemlje, uklanjanje navrtki, a potom i gume, postavljanje rezervne gume, ponovno izvijanje navrtki, spuštanje automobila i na kraju je potrebno proveriti da li su matice čvrsto pričvršćene. Jednostavno i lako se ovaj posao može obaviti ukoliko posedujete ispravnu rezervnu gumu i potreban alat za njenu zamenu.

Zamena svećica

Većina vozača zna šta su sveće i čemu one slueže. Oni su sićušni uređaji unutar cilindra koji stvaraju varnice za paljenje, a služe za napajanje vašeg vozila strujom. Međutim, one nisu nezamenjive, pa se istroše na otprilike svakih 10 000 milja. Rešenje je zapravo prilično lako.

Koraci uključuju lociranje svećica, uklanjanje žice svećice, uklanjanje neispravne svećice, umetanje nove svećice na njeno mesto i vraćanje žice natrag. I posao je završen. Ako pak niste sigurni da ćete posao obaviti kvalitetno posavetujete se sa svojim mehaničarem ili prijateljom koji se razume u automobile.

 

Uklanjanje ogrebotina sa boje

Ogrebotine na autu često stvaraju kod vlasnika automobila veći stress nego kada je reč o težem kvaru koji zahteva veliki servis. Čak i najsitnije ogrebotine vidljive su iz daljine i mogu uticati na celokupan izgled vašeg metalnog ljubimca. Nažalost, možda će vas uklanjanje ogrebotine u auto limariji mnogo više koštati, ali ako ste neiskusni, onda je bolje da to prepustite profesionalcima. Novac i frustracije možete uštedeti i jednostavnim „uradi sam“ načinom.

Potrebno je da se odredi dubina ogrebotine, zatim je neophodno lagano brušenje ogrebotine, čišćenje područja, nanošenje smeše za trljanje, poliranje područja smešom za trljanje, pranje područja i na kraju depilacija voskom za zaptivanje popravke. To je to. Tako ćete uštedeti mnogo novca, ali ako niste sigurni da ćete posao dobro uraditi neka se tim pozabave stručnjaci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *