Zubni implanti: istine i zablude

Kako su zubni implanti, odnosno njihova ugradnja, ona vrsta stomatološke intervencije koja izaziva najviše zabluda i pogrešnih tumačenja, pitali smo stomatologe da nam obrazlože i razjasne sve u vezi sa ovom operacijom, navodeći najčešća pitanja potencijalnih pacijenata.

Naime, kako zubni implanti predstavljaju rešenje za zub ili zube koji nedostaju, i kako se prave od titanijuma korišćenog u svemirskoj industriji, postoje i različite zablude u vezi sa njihovom ugradnjom.

Ovakva vrsta intervencije je opasna?

Jedno od najlešćih pitanja je: „Da li boli ugradnja implantata„. Ovakva vrsta intervencije je potpuno bezopasna i bezbolna. Naime, zubni implanti se ugrađuju pod lokalnom anestezijom, u procesu koji traje otprilike deset do petnaest minuta.

Zbog biokompatibilnosti materijala od kog su rađeni, organizam ih prihvata u čak 97% slučajeva. Tri procenta koja predstavljaju izuzetak se u današnje vreme utvrđuju već u toku analiza koje su pre same operacije obavezne.

Zaključak je da zubni implanti ni na koji način ne predstavljaju opasnost, te da se mogu takođe raditi svim pacijentima bez obzira na starosnu dob, ali isključivo ukoliko osoba nema nikakvu hroničnu bolest, koja može predstavljati prepreku čitavom procesu. Međutim i to se, naravno, proverava pre nego što se zubni implanti uopšte razmotre za ugrađivanje.

Zubni implanti – najbolje rešenje za svakog pacijenta?

Zubni implanti jesu najbolje rešenje za svakog pacijenta, jer ne zahtevaju brušenje ostalih zuba i uklapanje sa njima. Takođe, oni su veoma stabilni, te samim tim predstavljaju najbolju opciju za saniranje ove vrste problema.

U prilog ovom odgovoru ide i to da se oni ne razlikuju od ostalih zuba, te da i estetski stvaraju odličan utisak.

Međutim, još jednom treba napomenuti da se zubni implanti mogu teško primati ili ih organizam može odbaciti u slučaju neke hronične bolesti, što se ustanovljava prilikom analiza pre same intervencije.

Oni stvaraju osećaj poput pravog zuba? Šta sa negom i higijenom?

U potpunosti je tačno da zubni implanti stvaraju osećaj poput posedovanja pravog zuba, te da su zbog svoje stabilnosti veoma dobro rešenje za nedostatak zuba.

Takođe, zubni implanti ne zahtevaju nikakvu posebnu negu i oralnu higijenu, koja bi se razlikovala od uobičajene. Podrazumeva se da se zubi moraju redovno prati i da se mora koristiti zubni konac, te da se ove radnje ne smeju propuštati, što je, uostalom, i savet i slučaj i sa prirodnim zubima.

Ne može biti ugrađeno više odjednom?

Ovo je potpuno netačno, jer su zubni implanti jedno od efikasnih rešenja i za potpunu bezubost. Odnosno, oni mogu predstavljati i dobar izbor za nedostatak više ili čak svih zuba, te nema bojazni da ovakvu vrstu stomatološkog problema ne mogu sanirati.

Mora se posebno voditi računa nakon same intervencije, što zahteva promenu svih navika?

Tačno jeste da se oralna higijena mora redovno obavljati kada se zubni implanti ugrade, ali je već rečeno da se isto podrazumeva i kada su prirodni zubi u pitanju. Takođe, u trajanju od dva do četiri meseca, odnosno do postavljanja krunica, potrebno je ići na redovne kontrole, ali nema potrebe za menjanjem životnih navika ili posebnim prilagođavanjem.

Jedini izuzetak predstavljaju zubni implanti ugrađeni pušačima, koji se od svoje loše navike moraju uzdržavati nakon intervencije, kako bi sve proteklo u najboljem redu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *