ZLATIBOR – MESTA KOJA TREBA DA POSETITE

Ako ste i jednom do sada bili na Zlatiboru i uspeli da obiđete određene znamenitosti, onda možete da pretpostavite zašto je ova planina veoma popularna kako među domaćim, tako i među stranim turistima. Pored ukusne domaće srpske tradicionalne hrane, Zlatibor u svojoj ponudi nudi i ono što može da se vidi i oseti. Ako ste i bili u sezoni, onda znate da koliko se ljudi na jednom mestu nađe u jednom trenutku. Zato, ako želite da se usresredite na prirodna i kulturna bogatstva koja nudi Zlatibor, onda vam preporučujemo da ga posetiti kada nije sezona. Apartmani na Zlatiboru su jeftiniji u to doba godine, tako da vam je to dupla korist. A kada stignete postoje mesta koja nikako ne biste smeli da propustite kada je Zlatibor u pitanju.

DOBRO POZNATO „STARO SELO“ SIROGOJNO

Preporučujemo vam da svoj obilazak započnete posetom ovog sela u blizini Zlatibora, koje čuva duh vremena još iz kraja 19 i početka 20. veka. Život i navike ljudi, njihovi predmeti sačuvani su u drvenim kućicama koje zajedno čine jedan veliki otvoreni muzej na pet hektara. Stanovnici ovog planinskog kraja su imali jednu glavnu kuću u kojoj su spavali i obedovali, a za ostale potrebe, proizvodnju, čuvanje hrane i ostalo imali su posebne okućnice, koje su bile okrenute prema suncu. Vrlo je interesantno čuti kako su Zlatiborci živeli tada, kojim zanatima su se bavili i koje su njihove navike bile.

PRIRODNA ATRAKCIJA – VODOPAD KOD GOSTILJA

Verovatno biste se i sami iznenadili kada biste imali priliku da vidite ovaj impozantni prirodni vodopad, koji se nalazi nadomak Zlatibora. Voda koja se spušta niz stene sa visione od 20 metara čini neverovatan prizor i nezaboravni doživljaj za svakog ko se nađe u blizini. Zanimljivo je što ćete imati osećaj da se nalazite u srcu prirode, ali nećete biti daleko od istine. Naime, ovde je vazduh veoma čist, a u blizini postoje i lekovite vode. Kada budete išli do samog vodopada primetićete da oko vas nema tragova ljudske ruke, što znači da se nalazite na prostoru netaknute prirode, što ovo mesto čini još neverovatnijim.

MOKRA GORA I ŠARGANSKA OSMICA

Dobro bi bilo kada biste ceo jedan dan odvojili za posetu Mokroj Gori i okolini. Mokra Gora je bogata mineralnim izvorima, a mnogi od njih su lekoviti. Tu bi bilo dobro da se obratite vodiču ili nekome ko dobro poznaje  taj kraj, zato što neki izvori sadrže toksične materije. Ono po čemu je Mokra Gora poznata je i Šarganska osmica, kojim saobraća poznati voz „Ćira“. U blizini se nalazi i Mećavnik, a na njemu i etno selo Emira Kusturice. Sada verovatno razumeti zašto će vam trebati gotovo ceo dan za ovaj predeo.

STOPIĆA PEĆINA ĆE VAM ODUZETI DAH

Ova pećina nalazi se 19 kilometara od centa Zlatibora. Kroz ovu rečnu pećinu protiče Trnavski potok. Pećina nudi zanimljive atraktivne delove, koji ne mogu da se opišu rečima. Zvuk vode u pećini je veoma jak, tako da pored divnog pogleda imate kompletan doživljaj. Zimi je u pećini veoma hladno, dok je leti prijatno i toplo.

Jedan od načina da otputujete do Zlatibora je kombi prevozom.  Pored toga što je brže i povoljnije kombi prevoz Zlatibor vam pruža udobno i komforno putovanje do željene adrese. Ukoliko želite da saznate nešto više o tome, to možete učiniti ukoliko posetite ovaj link.

Postoji još mnogo divnih mesta koja sigurno morate da vidite kada je u pitanju Zlatibor. Ono što Zlatibor nudi su i predivni vrhovi poput Čigote i najvišeg vrha Tornika. Pogled sa ovih vrhova se takođe ne može opisati, pa vam preporučujemo i da se pripremite za osvajanje vrhova Zlatibora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *