Budimpesta

Zašto je Budimpešta odlična za vikend-putovanja?

Mađarska prestonica izuzetno je zanimljiva i za duža putovanja, jer je svakako potrebno nekoliko dana da se obiđu njene glavne znamenitosti. Međutim, sa Budimpeštom se veoma dobro možete upoznati i tokom (produženog) vikenda, a sasvim je sigurno da ćete za to vreme i uživati i odmoriti se. Zbog toga vam predlažemo da, čak i ako ste je već jednom posetili, mađarskoj prestonici upriličite još jedan svoj dolazak i priredite sebi pravi doživljaj.

Pogodna za šoping

Budimpešta je veoma pogodna za šoping i to svi šopingholičari veoma dobro znaju. Svakako, treba samo tempirati sniženja, a zatim isplanirati kupovinu u mađarskoj prestonici. Naš predlog je da ne zaobiđete Centralni tržni centar, koji je zaista veliki i u kom možete naći sve što vam je potrebno.

Takođe, ovaj tržni centar je idealno rešenje i za sve one koji žele da kao suvenir iz ove zemlje ponesu neka mađarska tradicionalna vina i sireve, ali i nacionalne slatkiše i slično.

Odlična za gastro-turizam

Kada smo već kod gastro-suvenira, svi dobri poznavaoci mađarske kuhinje složiće se da je gastro ponuda i u glavnom gradu odlična, te i ovo možete biti odličan motiv da posetite Budimpeštu, makar samo na vikend.

Kako su im ukusi hrane mahom slični našim, to je izvesno da će vas mađarska kuhinja oduševiti. Najpre, neizbežno je da probate mađarski gulaš, nešto jače začinjen nego naš. Zatim, tu su razna jela od povrća, slična našem đuveču, često praćena kobasicama, ljutim i začinjenim, ili naseckanim u ova kuvana jela.

Što se tiče brze hrane, tu su svakako svi svetski poznati restorani, ali nemojte otići iz Mađarske da ne probate čuveni langoš, koji je sličan našoj mekici. Ljubitelji slatkiša neminovno će se obradovati odžak-kolaču, koji je prepoznatljiv nacionalni slatkiš, odnedavno popularan i kod nas.

Ako ste u mogućnosti, bilo bi dobro da planirate svoje putovanje u vreme nekih od uličnih festivala hrane, koji su česti u mađarskoj prestonici i pravi su užitak za nepca.

Jeftin prevoz: kombi prevoz Budimpešta

Svakako, jedno od prednosti koje ima vikend-putovanje u Budimpeštu jeste i njena blizina, koja ne zahteva sate i sate putovanja. Sada je, takođe, dobro i to što uz kombi prevoz možete stići veoma brzo i udobno do Budimpešte.

Sem toga, nećte morati da ga plaćate puno, kao recimo avio prevoz. Pritom će vam kombi prevoz Budimpešta pružiti i tu mogućnost da ne brinete o svom autu na ovom putovanju, a takođe i da platite manje.

Oduševljava kulturnim znamenitostima

Svakako, Budimpešta oduševljava i svojim kulturnim i istorijskim znamenitostima, u kojima ćete neminovno uživati. Ovom prilikom ćemo pomenuti samo neke od njih, stavljajući akcenat na zgradu Parlamenta i Operu, koji oduzimaju dah svojom arhitekturom.

Trg heroja je nezaobilazna turistička tačka, a kako su odmah tu i Umetnička dvorana i Muzej lepih umetnosti, nemojte ga propustiti. budimski dvorac takođe je jedna od glavnih preporuka, jer ima zanimljivu istoriju, a u okviru njegovog komplesa su smešteni i Nacionalna galerija i biblioteka i Istorijski muzej.

Čak i sama šetnja ulicama biće veliko uživanje, jer ovaj grad i dalje ima stari sjaj carske Austrougarske sačuvan u svojoj arhitekturi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *