Uzroci upale desni

Desni su neverovatno bitan element našeg organizma ali nikada ne dobijaju poštovanje i pažnju koju, svojom važnošću, zaslužuju. Kao sastavni deo naših usta, desni imaju izuzetno bitnu ulogu u čuvanju kompletnog zdravlja našeg organizma, posebno kada je u pitanju celokupno zdravlje naših zuba. Upale desni su česte, bolne i nezgodne. Mogu da predstavljaju problem, posebno ukoliko se uopšte ne tretiraju, što je prečesto i slučaj.

Naravno da postoje razni razlozi za pojavu upale desni, ali generalno ne postoji ni univerzalni razlog, ni univerzalno rešenje za ove probleme. Postoje situacije koje samo više doprinose nastanku upale desni od drugih. Izdvojili smo tri uzroka koji se smatraju za najčešće kada govorimo o početku upale desni.

Nedovoljna higijena

Očito glavni razlog za nastanak upale desni je svakako neodržavanje zadovoljavajućeg nivoa higijene naših usta. Ovaj problem je izuzetno čest i može se reći da svi patimo od njega. Ne peremo zube redovno, retko ko koristi konac, ili retko ko koristi konac pravilno, jedemo puno slatkiša i začinjene hrane i ne posećujemo zubara dovoljno često. Kada se to sve sabere, daje jedan ogroman razlog za čuvanje oralnog zdravlja, što i dalje ne činimo. Upala može nastati vrlo brzo i može biti privremena. Pravi izazov se pojavljuje ukoliko ona zapravo nije privremena, već dugotrajna. Život upale desni zavisi isključivo od tretmana koji joj pružimo. Ukoliko održavamo higijenu na zavidnom nivou, sve upale su vrlo prolazne. Međutim, ukoliko ne posvetimo dovoljnu pažnju našem oralnom zdravlju, sve upale mogu postati ogromna boljka i mogu sa sobom odneti sve naše nerve.

Ishrana

Kao što smo već sugerisali, ishrana je ogroman faktor kada govorimo o bilo čemu u vezi sa zdravljem naših zuba. Ovo duplo važi za zdravlje naših desni. One su podložne oboljevanju jer su konstantno izložene raznim bakterijama koje prolaze i borave u našim ustima. Kontrolisanjem svega što jedemo i pijemo možemo značajno uticati na poboljšanje generalne situacije u kojoj se nalaze naše desni. Trudom možemo uštedeti dosta novca i energije i tako sačuvati zdravlje naših zuba i desni. Posledice mogu biti opake, ali ne i neizlečive, no svakako treba da se potrudimo i osiguramo da to najgorih posledica nikada ni ne dođe. To se može postići, primera radi, boljom ishranom i konzumiranjem namirnica koje nisu toliko štetne za zubnu gleđ ni za naše desni, a ni za naše kilograme. Bakterijski unos treba svesti na minimum kako bismo mogli da ne brinemo svakodnevno o upali desni koju proživljavamo. Tako da, pametno se hranite i ne brinite, to će pozitivno uticati na celokupno zdravlje celog organizma kao i samo zdravlje naših usta.

Retki odlasci zubaru

Kao što je nagovešteno iznad, zubar ima ključnu ulogu u održavanju zavidnog nivoa higijene naših usta. To nije iznenađenje nikome, ali mnogi od nas često to umemo da zaboravimo. Zbog toga, dešava se da, izbegavamo zubara jer nas odlazak u ordinaciju asocira na bol, nelagodnost i gubljenje vremena. Trebalo bi da to povezujemo sa olakšanjem, rešavanjem problema i dobrim ulaganjem vremena. Naravno, to je lakše reći nego učiniti, ali ukoliko ste redovan posetilac ordinacije, ne bi trebalo da brinete kada je u pitanju upala desni, jer ste zaista u najboljim mogućim rukama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *