Uređenje dnevnog boravka

Kaže se da je ogledalo svakog doma dnevni boravak. Bilo da je u pitanju manja ili veća prostorija, samostalna ili povezana sa kuhinjom i trpezarijom, mora biti čista, funkcionalna i prijatna za ukućane, ali i njihove goste.

Sređivanju dnevnog boravka posvećuje se posebna pažnja i često nas zaboli glava kada razmišljamo o tome da li je bolji izbor ugaona garnitura ili kompozicija sa dvosedom i foteljama, da li da se odlučimo za belu boju zidova ili eksperimentišemo itd.

Dnevna soba je centralna prostorija u našem stanu ili kući, pa ne čudi što brižljivo biramo nameštaj i detalje koji će je oplemeniti. Cilj je da napravimo kutak za odmor i opuštanje od svakodnevnih obaveza, prijatno mesto za druženje sa prijateljima i rodbinom. Ukoliko ste u mogućnosti, ne oslanjajte se na ideje iz časopisa i sa interneta, već sređivanje poverite stručnim licima koji će voditi računa da svaki kvadrat prostora iskoriste na najbolji mogući način. Međutim, pošto nemaju svi tu mogućnost, dajemo vam nekoliko saveta.

Krečenje

Spadate li u one koji idu na sigurno ili u one koji vole da eksperimentišu? Mnogi se prilikom uređenja dnevnog boravka odlučuju da zidove okreče u belu boju, jer onda imaju više mogućnosti za izbor nameštaja, zavesa, tepiha, pošto se uz belo sve slaže, ali beli zidovi mogu izgledati monotono. Možete se zato opredeliti za kombinaciju, bilo da jedan zid obojite u neku jaču boju, bilo da izaberete da na taj zid postavite tapete, što je poslednjih godina posebno moderno. Tapete se obično stavljaju na zid iza ugaone garniture, čime dodatno ističete prostor za druženje i odmor.

Nameštaj

Glavna dilema prilikom sređivanja vaše dnevne sobe jeste izbor nameštaja. Da li želite klasičan, svevremenski nameštaj ili nešto što je trenutno u modi? Da li vašem prostoru više odgovara ugaona garnitura ili su praktičnije rešenje dvosed i fotelje, a možda se nađe mesta i za trosed? Precizno izmerite prostor i birajte rešenje koje će biti najfunkcionalnije. Savet je da prilikom odabira garniture za sedenje ne štedite, jer ćete tu provoditi najviše vremena. Ukoliko vam prijatelji i rodbina dolaze povremeno na prenoćište, odlučite se za modele na razvlačenje dobrog kvaliteta i sa ojačanim žičanim jezgrom. Kakav mebl, boju i dezen čete odabrati zavisi od vašeg ukusa, a gledajte da sve uskladite sa ostalim detaljima u prostoriji, kao i sa zidovima, zavesama i tepisima. Kada završite sa garniturom, ostaju vam još komode, police, stočić, kao i rasveta, a tu je izbor veliki.

Tepisi i zavese

Ovo je baš delikatna stavka, iako na prvi pogled ne deluje tako. Kod izbora zavesa i tepiha moguće su velike greške, a s druge strane dobro odabran tepih i zavese vizuelno će povezati sve elemente u prostoriji i dati joj notu topline i ušuškanosti. Ovde uglavnom važi pravilo da je dozvoljeno eksperimentisati u pogledu dezena i boja ako su zidovi i ostali nameštaj svedenijih nijansi, jer ćete tako razbiti jednoličnost i monotoniju same sobe. Na ovom sajtu možete pronaći veliki izbor tepiha.

Detalji

Ono što daje lični ton svakom dnevnom boravku su detalji koji su odraz vašeg ukusa ili deo vaših uspomena. To su suveniri sa putovanja, vaše fotografije, dekorativne vaze, skulpture i figure, umetničke slike, ukrasni jastučići i drugo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *