Tri stvari koje treba da znate o ešerihiji koli

Pre svega na početku treba biti upoznat sa činjenicom da svaki čovek u svom organizmu ima ešerihiju. Ešerihija se nalazi u crevnoj flori i to je bakterija kojoj je mesto tu. Nagomilavanje bakterija ešerihije koli u našem organizmu je loše i to ne treba zanemarivati. Ešerihija koli se u pojedinim slučajevima jako teško leči i ima sposobnost da se uvek ponovo vrati, tako da oni koji su nekada imali problem sa ešerihijom koli, znaju koliko to može da bude neprijatno.

Postoje mnoge zablude kada je ešerihija koli u pitanju, ali najveća zabluda, kao i kada je u ptanju svaka druga bolest, jeste mišljenje da se vama ova bakterija ne može dogoditi. Morate znati da ešerihiju koli mogu dobiti svi, ali činjenica jeste su žene uglavnom više podložne dobijanju ove bakterije od muškaraca. Evo i ostalih stvari koje morate znati o ešerihiji koli.

Koji činioci izazivaju ešerihiju?

Ešehirija se najčešće dobija usled prenošenja bakterija iz zone anusa do mokraćnih kanala. To se češće dešava kod žena. Loša higijena je jedan od uzroka nastanka ešerihije koli, zato se dobro mora voditi računa o higijeni intimnih delova, ali i celokupnog tela. Treba napomenuti i to da se ešerihija može preneti putem prljavih ruku i da ih obavezno perete kada god ste u prilici i kada god za to postoji realna potreba. Jedan od načina na koji se još prenosi ešerihija koli jeste i seksualnim putem. Zato, prilikom sekusalnih odnosa obavezna je upotreba kondoma, ali i obavezno njegova promena, ukoliko upražnjavate analni seks. Imajte u vidu, ešerihija koli se može pojaviti i usled pada imuniteta, ali i veoma loše ishrane. Ukoliko se javi ešerihija koli, onda i sami na osnovu ovoga možete pretpostaviti zašto ste je dobili, ali ćete takođe biti upoznati šta treba da radite i kako da se posebno pripazite da se situacija ne pogorša.

Koji su simptomi ešerihije koli?

Pojava ešerihije koli dovodi do komplikacija sa radom mokraćnih kanala, celokupnog urinarnog trakta, bubrega i bešike. Ukoliko imate ešerihiju koli to znači da ćete imati otežano mokrenje, bol i peckanje prilikom mokrenja. Takođe, imaćete potrebu da vrlo često idete u toalet, toliko da ćete imati osećaj da ne možete da izdržite, iako ste urinirali pre samo nekoliko minuta. Treba imati u vidu i da se usled pojave ešerihije koli, u mokraći može javiti krv, pa to ne bi trebalo da vas iznenadi, već bi trebalo da vas opomene na što bržu posetu lekaru. S obzirom da ešerihija koli utiče i na rad bubrega, znajte da do komplikacija može doći sa ovim organom i da ukoliko dođe do toga može se desiti da dobijete temperature i da se osećate vrlo oslabljeno.

Kako se leči ešerihija koli?

Ešerihija koli se pre svega leči lekovima koje vam prepiše vaš doktor. Tu terapiju nikako ne smete izbegavate. Ešerihija koli je veoma opasna bakterija i ne treba odlagati odlazak lekaru. Pridržavajte se terapije koju vam je prepisao lekar. Ipak, to ne znači da vi apsolutno treba da se oslonite samo na terapiju. Kako biste ublažili simptome ešerihije koli, možete da konzumirate neke prirodne čajeve, poput čaja od peršuna, brusnice, kukuruzne svile, breze i Uvin čaj. Takođe, preporučuje se i upotreba maslinovog ulja, ali i potpuno regulisanje ishrane. Unosite što više vitamina, a što manje svih onih namirnica koje imaju prilično štetna dejstva po Vaše zdravlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *