Tako daleko, a tako blizu

Sjedinjene Američke Države za mnoge su samo zemlja iz snova na čije tlo ni u drugom životu neće kročiti. Mnoge sjaj i ludilo Las Vegasa privlače, neki bi da posete “Veliku jabuku”, a mnogi bi da potraže bolji život i veću zaradu preko okeana. Svačija želja ima pravo na život, ali ostvariti želju čini se da zahteva mnogo toga. Ako bi se neko okušao na američkom tržištu rada, verovatno bi imao uspeha, samo je pitanje kojim poslom biste se bavili. Studenti koji imaju između 18 i 28 godina imaju priliku da učestvuju u programu work and travel. Osim što se pruža dobra prilika da se lepo zaradi, tokom letnjih meseci svi studenti koji otputuju u SAD imaće priliku i da se zabave, obiđu brojne znamenitosti, a ujedno i mnogo toga da nauče o američkom stilu života.

Brojne novine nastupile su sa razvojem modernih tehnologija, osim jezičkih više ne postoje ni teritorijalne barijere. Sve je tu, nadohvat ruke ili bolje reći sve je na klik od vas. Ako već planirate da putujete negde preko okeana, bilo da je u pitanju SAD ili Australija ili možda Južna Amerika, na vreme se raspitajte i obavestite gde, šta, kada i kako. Ako ste avanturističkog duha i radije biste da iskoristite studentske povlastice, onda bi trebalo da pogledajte šta to nudi i koja je cena work and travel programa, kao i koji su uslovi za apliciranje. Ponuda za mnoge deluje primamljivo, ali često se većina dvoumi da li da pokuša. Garancija za uspeh je velika. Osim posredničke agencije, za dobru zaradu sami ste odgovorni. Naime, iako postoji spisak ponuđenih poslova i mesta u kojima možete da radite, budite mudri i izaberite neka manje prometna mesta.

Work and travel – dobar vetar u leđa

Ako ste odabrali poslove koji više zahtevaju komunikaciju sa klijentima, gostima i mušterijama, trebalo bi da imate na umu da je manje turističko mesto za vas bolja šansa za zaradu. Na prvi pogled deluje paradoksalno, ali ako se odlučite za manji grad, onda poseta neće biti velika, imaćete manje zaduženja, a samim tim i više vremena da pronađete dodatni posao. Nije li to dobar način da više zaradite i osim uloženog, ostvarite mnogo veću zaradu?

Kod nas se često dovodi u pitanje želja mladih da steknu bogatstvo. Naime, brojne su predrasude o mladima kako bi da imaju veliku zaradu, a da ništa ne rade, kako bi radije da sede u kafićima nego da idu na posao i slično. To što jedan deo omladine tako provodi dane, ne znači da su svi mladi isti. Jedni se snalaze na ovaj način, drugi na onaj, a mnogi žele sopstvenim radom i trudom da postignu nešto za sebe. To se vidi odmah po završetku srednje škole. Mnogi se odlučuju da nastave školovanje i upišu fakultet, neki biraju školovanje u inostranstvu, ali ipak ne mogu svi da steknu fakultetsku diplomu, jer nekima bolje ide teorija, a drugi su spretniji u praksi. Zato ne čudi što mnogi imaju izuzetno znanje koje često ne umeju da sprovedu u praksi. Ako ne znate kako, nađite način, sve je do vas, samo treba da se izborite za sopstvene snove. Za početak, work and travel može da vam bude dobar vetar u leđa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *