Sve što treba da znate o video nadzoru

Video nadzor se može koristiti u različitim situacijama, prostorima, spoljašnjim uslovima, te da u svemu tome različite primene. Od praćenja situacije u saboraćaju, preko snimanja dešavanja u nekom prostoru, sigurnosti i zaštite, razlikuju se sami sistemi koji taj video nadzor čine. Međutim, ono sa čim se najviše povezuje jeste upravo sama zaštita i sigurnost doma, nekog dela spoljašnjosti, poslovnog ili nekog drugog prostora. I u svemu tome postoje opet različiti sistemi, a evo šta je najpotrebnije da znate o samom video nadzoru.

Od čega se sastoji video nadzor?

Video nadzor, kao jedan tehnološki sistem, zapravo i nema preveliki broj aparata kojim se koristi i koji ga čine. Tu su video kamere koje beleže sve u svom „vidokrugu“, kablovi koji vode od njih do uređaja koji sliku realizuju i pamte, a to mogu biti TV prijemnici, kompjuteri, čitav sistem monitora i računarske opreme, ali čak i mobilni telefoni, budući da postoje bežični sitemi koji su osmiljeni zahvaljujući savremenom svetu i tehnološkim otkrićima do kojih se došlo.

Ovo bi u stvari bio jedan osnovni sistem video nadzora, budući da on može dodatno da ima i opremu koja snima zvuk, te da sve to čak bude povezano i sa samim alarmnim sistemom koji se aktivira prilikom nasilnih upada u neki prostor. Sve te varijacije celokupnog sistema zapravo se određuju prema potrebama i prema tome šta je potrebno da se zaštiti i šta je najbitnijie da jedan sistem video nadzora pruži.

Odabir kamera

Odabir uređaja, odnosno kamera koje će snimati najviše zavise od toga gde se ugrađuju. Najpre, biraju se na osnovu toga da li se video nadzor instalira u nekom prostori, ili se postavlja napolju, zbog čega je potrebno misliti o vodootpronosti uređaja, jasnosti slike, osvetljenju i nekim drugim karakteristikama.

Uz sve to, odnosno, uz tehničke karakteristike, i njihova estetike se menja u zavisnosti od toga gde se postavljaju, pa su kamere za unutrašnjost uvek skladnije, manje i bolje dizajnirane, od onih koje se postavljaju napolju, kojima je svakako na prvom mestu to da slika bude što jasnija i što bolja u različitim uslovima koji zavise od raznih faktora.

Veliku ponudu video nadzora možete pronaći na sajtu ProCar Security, na linku.

Odabir video rekordera

Osim kamera, sledeći najbitniji deo jednog video nadzora, odnosno tog sistema, jeste sam rekorder koji će pamtiti snimljeno. U odnosu na to, postoje rekorderi sa manjim ulazom za kamere, te oni koji imaju mogućnost priključivanja više kamera, kao i kasnijeg proširenja tih ulaza.

Osim toga, veoma je bitno povesti dosta računa o memoriji koju poseduje hard disk, kako se ne bi dogodilo da se snimanje prekine u sred noći, kada nema nikoga ko bi mogao da vodi računa o skladištenju i brisanju podataka, što svakako znači da je uvek potrebno obratiti pažnju da video nadzor ima što je više moguće prostora za pamćenje snimaka.

Odabir kablova

Ono što je potrebno da se zna, jeste da sistem video nadzora čine kamere i video rekorderi, ali uz sve to su poslednji važan činilac i sami kablovi koji ih povezuju. Kao i prethodna oprema koja čini video nadzor, tako se i oni razlikuju po tome koji se koriste za veće udaljenosti kamere od rekordera, od onih koji su potrebni za manju udaljenost, a osim nje, kablovi se razlikuju i po svojim tehnološkim mogućnostima, o kojima se odlučuje u stvari na osnovu potreba i same površine koja se snima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *