Grcka kombi prevoz Pexon team

Sve što treba da vidite u Grčkoj

Želite da posetite zemlju bogova, da se upoznate sa atičkom kulturom i civilizacijom? Ako ste odlučite za kombi prevoz, Grčka i njeni lokalni vodiči učiniće da se osećate kao u svojoj zemlji. Brojne su turističke ture koje lokalne turističke organizacije planiaju, zato se slobodno organizujete i u sopstveoj režiji posetite jednu od najlepših evropskih zemalja. Bez obzira da li je u pitanju turistička tura ili je reč o letovanju, bilo da putujete autom, avionom ili ste izabrali kombi prevoz, Grčka će vas sigurno oduševiti.

Pored glvnih lokaliteta, kao što su Akropolj i Mikena, nikako se ne smeju popustiti ni Olimpija, Delfi, kao ni Sparta, a ni Korint. Zato krenimo redom. Čak i ako ne omogućava obilazak kombi prevoz, Grčka zahvaljujući lokalnim vodičima uvek spremno dočekuje svoje turiste. Ako još niste odlučili kako će te putovati u Grčku, predlažemo da pogledate ponudu Pexon kombi prevoza jer u dogovoru sa njima možete da obiđete sve željene destinacije.

Dom Olimpijskih igara

Nastale još u 8. veku pre naše ere, Olimpijske igre su se na svake četiri godine održavale u Olimpiji, sve dok ih nije početkom petog veka naše ere ukinuo vizantijski vladar Teodosije. Danas Olimpija zapravo predstavlja jedno od najlepših lokaliteta, a veruje se da ju je sačuvao mulj reke Alfej koja se izlila i tako spasila ovaj grad od rušenja tokom ratova.

Zevsova statua, jedno od 7 najvećih svetskih čuda sačuvana je upravo u Olimpiji, koji je napravio antički skulptor Fidija. Osim ove statue Fidija se bavio i izgradnjom i ulepšavanjem Partenona na Akropolju, kao u brojne druge skulpture širom Grčke. Olimpijske igre su nastale u čast boga Zevsa, a današnji stadion je u vremenu pre nove ere izgledao znatno veće. U to doba gledaoci su mogli igre da prate iz travnatih klupa, a posebnu pažnju uvek je privlačilo prisustvo jedinog ženskog gledaoca i to je bila sveštenica Demetra. Početak igara uvek je označavala trka na 200 metara koja je vodia ka Zesovom hramu, jer se trčalo u smeru istok – zapad.

Pitije i Delfi

Najpoznatije proročište antičkog doba nalazilo se u Delfima, a u okviru Apolonovog hrama, proročice Pitije iskazivale su sudbinu svima koji su imali želju za tim. Ovo mesto je istovremeno bilo i važno središte diplomatskih odnosa, o značaju koji su Atinjani imali tokom rata sa Persijom svedoči Riznica koja je restaurirana i danas se više čuva kao symbol pobede nego kao sama riznica. O dorskom stilu najbolje svedoči Apolonov hram, a iznad hrama se nalazi i stadion koji je sačuvan iz doba Rimljana.

Spartanci – najveći ratnici antičkog doba

Obistinila su se predviđanja poznatog grčkog istoričara Tukidida koji je tvrdio da će o sparti jedino svedočiti legenda i da neće biti mnogo toga sačuvanog iz doba slavne Sparte. Herojstvo Spartanaca je nadaleko poznato, a u lokalnom muzeju se čuva skulptura najvećeg heroja termopilske bitke, reč je o heroju Leonidi.

Korintski zaliv

Najznačajniji lokalitet iz doba antičke Grčke svakako je i Korint. O ovom period antičkog doba svedoči  ihram Apolona koji je najstariji hram sagrađen u dorskom stilu. Lepota Korintskog zaliva prilači pažnju turista, ali priča o boravku svetog Pavla na ovim prostorima u doba Rimljana.

U svakom slučaju, ako niste dovoljno informisani o lepotama antičkog perioda i ako ste odlučili da koristite usluge koje pruža kombi prevoz, Grčka vam omogućava da uz lokalne vodiče obiđete sve njene najznačajnije lokalitete. Zato se dobro organizujte, jer ako na vreme rezervišite svoje mesto u autobusu, avionsku kartu ili kombi prevoz, Grčka i njeni stanovnici uvek će vas rado dočekati.  Ako uspete da obiđete bar polovinu od navedenih destinacija vaše putovanje će biti više nego zanimljivo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *