Sva lekovita svojstva Matcha čaja

Matcha čaj predstavlja usitnjeni prah napravljen od listova zelenog čaja. Ovaj čaj dolazi sa dalekog istoka, tačnije iz Japana, gde se koristi svakdnevno stotinama godina.
Matcha čaj se koristi za ispijanje radi poboljšanja zdravstvenog stanja kako u sebi sadrži visok nivo antioksidanata. Ovaj čaj takođe može poslužiti i tokom procesa mršavljenja, zatim za detoksikaciju tela i smanivanje depresije odnosno kao podizač raspoloženja.

Matcha čaj od skora se koristi kao napitak i u Srbiji i vremenom postaje popularniji zbog svojih velikih moći. Iz istog razloga, Matcha čaj za sada drži visoku cenu od odnosu na druge čajeve ili običan zeleni čaj. U radnjama zdrave hrane, cena Matcha čaja se kreće oko 3500 dinara za 100 gr ovog čaja. Zbog sadrržine katehina i vitamina A, B, C i K, magnezijuma, cinka, bakra, Matcha čaj na visoko rangiran napitak stoga je jasno zašto se njegova cena kreće ka visokim ciframa. Međuim, istina je da zdralje nema cenu, stoga ovaj čaj ne mora biti nužno skup. U nastavk

Šta nudi Matcha čaj?

Matcha čaj kao što smo naveli poznat je po svojim blagodetima po zdravlje, te je njegova “skupoća” jasna. Ono što se može postići ovim čajem, uz primenu adekvatne ishrane ukoliko je to potrbeno je ponekad i više nego što očekujemo. Njegova lekovitost sadrži se u visokoj količini antioksidansa. Zatim, dokazano je da ovaj čaj pospešuje rad metabolizma te pomaže u procesu gubljenja kilograma. Na isti način, pijenjem Matcha čaja postiže se i detoksikacija tela. Ono što je još veća pogodnost ovog čaja jeste njeogov umirujući efekat na um i telo, ali i mogućnost podizanja raspoloženja i energije. Isto tako, ispijanjem Matcha čaja tokom određenog perioda postiže se visok nivo koncentracija i poboljšava memorija. Pomaže očuvanju imunog sistema i tako čuva naše zdravlje od napada bakterija, virusa i bolesti. Pored svega, štiti od velikih bolesti kao što su bolesti srca i mozga, tako što smanjuje nivo holesterola i šećera u krvi.
Matcha čaj u borbi protiv depresije

Ovaj čaj poznat je po svom dejstvu na raspoloženje i stanje uma. Svojim sadržajem L-teanina, postiže mogućnost smirivanja i stišavanja uma, i na taj način postiže i podiže raspoloženje, uz dozu smirenosti, Pored toga, pomaže lučenju hormona serotonina i pomaže osećaju sreće.

Razlika između zelenog i Matcha čaja

Ono što bitno razlikuje ova dva čaja, jeste da se nakon procesa pripreme, odnosno kuvanja, u zelenom čaju gube lekovita svojstva, odnosno ostaju zarobljena, dok se pripremom Matcha čaja na pravi način, ta svojstva mogu u potpunosti iskoristiti. Ukoliko se odlučite da pijete zeleni čaj, potrebno je popiti oko 10 šolja ovog čaja kako bi se postigao isti efekat koji se dobije pijenjem jedne šolje Matcha čaja.

Kako se pije Matcha čaj

Matcha čaj je preporučljivo piti u miru, pre fizičkih aktivnosti, jer daje dodatnu snagu telu i priprema ga za kretanje. Takođe, preporučljivo je piti ga pre poslovnih obaveza kako podiže koncentraciju i pamćenje. Ono što je potrebno izbegavati jeste pijenje ovog čaja pre obroka. Nakon obroka se može konzumirati kako pospešuje metabolizam i povećava potrošnju kalorija i preko 30 %.

Izvor: portal Zdravisimo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *