Studentski život kao takav

Studentski život je vrh! Sloboda, sloboda i samo žurke, upoznavanja! Zezanje i fore od jutra do mraka po stanovima i domovima… Sve su to samo neke, nama svima poznate rečenice o studentskom životu.

Prosto izgleda kao reklama za godišnji odmor koji traje četiri godine. Međutim, tu niko ne spominje jednu malu stvar zvani ispitni rokovi odnosno ispiti. Niko ne spominje grejanje stolice do šest ujutru, juranjave po kopirnicama pa potom listanje skripti do tačke cepanja, nalivanje kafom, energetskim napicima i ginkom za bolje pamćenje, kao i podočnjake veličine kengurove torbe.

Niko ne spominje odlaganje i prokrastinaciju kao neprijatelja broj 1 svakog studenta i apsolventa.I najvažnije, niko ne priča o tome da vreme od oktobra do prvog ispitnog roka proleti brže nego mesečni džeparac za dva dana. Pošto niko ne spominje te scene ludila, odlučilo smo da napišemo mali vodič kroz faze studentskog života kao takvog i da malo pomognemo sestrama i braći studentima i apsolventima.

Poricanje

Kako smo prethodno napisali da studentski život ima više faza, prva je svakako poricanje problema i ispita uopšte. Imam još vremena, neću opet pasti isti ispit, ako sam mogao kao mali da skočim metar u vis, mogu i ovaj ispit da spremim i najpoznatije poricanje da ako krenem mnogo ranije da spremam, sve ću zaboraviti i moraću sve ispočetka što nije ekonomično i racionalno samo su neke od izgovora koje student izgovara kada počne da tone u problem.

Dalje tonjenje u jade jeste još više poricanja tipa nešto je bitnije i preduslov da počnem da učim za ispit.

Suočavanje sa poricanjem i izrada plana

Posle nedelja poricanja, shvatili smo da se rok približava i da se moramo uozbiljiti. Počinjemo da guglamo kako spremiti plan za spremanje ispita, organizacija vrmena i feng šui organizovanje nameštaja. U planer se upisuje izrada plana i počinje njegova razrada. Problem je što je ponovo prošlo nedleju dana samo za to.

Egzekucija plana

Napokon vreme da plan sprovedemo u delo. Tezu po tezu, stranicu po stranicu i sve ću stići, sve ću naučiti samo da kupim stvari bez kojih ne mogu:šareni papirići i markeri. Faza poricanja i dalje prati bez obzira da li smo ili nismo svesni toga. Naravno izgovori su da treba učiti samo kako treba i kako je propisano. Nikako drugačije.

Suočavanje sa istinom

Počeli smo sa stvarnim učenjem. Lista se knjiga, polako shavtamo da je preobimna i da nema šanse da je spremimo za dve nedelje. Bacamo se na razna studentska pomagala od kojih je najpoznatije skripta.

Međutim, posle nekoliko dana bubanja, shvatamo da ni nju ne možemo da naučimo, jer ju je pisao neko ko je pročitao knjigu ili ko ima ozbiljne probleme sa ishranom pa je pojeo čitave pasuse dok je pisao. Poslednjim atomima snage, kafe i žen-šena koriste se da se pročita skripta bar jedanput. Naravno, to ne bi bilo toliko strašno da nije veče pred sutrašnji, jutarnji ispit.

Tada um počnu obuzimati strašne sile poput pravljenja puškica ili iznajmljivanje bubica za ispit.

Konsultacije sa kolegama

Počinje ne samo guglanje kako da iznajmite bubicu za ispit ili kako napraviti minijaturnu puškicu, već i konsultacije sa iskusnijim kolegama tipa koje bubice za ispit uzeti. Iz razgovora saznajemo da moramo da naučimo i bubice da koristimo i da imamo knjigu i osobu koja će s druge strane diktirati.

Počinje kriza, kuliranje potom napad panike i na kraju u šest ujutru proveravanje gde se mogu iznamiti ili kupiti bubice za ispit u sedam ujutru.

Mirenje sa sudbinom

Poslednja faza pre nego što izađete na ispit je mirenje sa sudbinom. Bilo da ste pročitali jednom skriptu, spremili puškice ili ručni top, zavisi od njihovog broja, ili ste pripremili bubicu za ispit i time na gotovs podigli čitavo društvo u sedam ujutru ni krivo ni dužno, nužno je mirenje sa sudbinom i prelistavanje šta sve možete izgubiti ako padnete ispit ili vas uhvate sa bubicom za ispit. Poslednja faza nastupa posle ispita i ona nije ništa svetlija. Ili ste pali ispit, dobili zabranu polaganja zbog bubice za ispit te pad u depresiju i lečenje.

Ukoliko ste rođeni pod srećnom zvezdom i položite ga, ne nadajte se drugačijem završetku. Posle svega što šte prešli, stresa i tragova krvi u vašem kafetoku, ostaje samo lečenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *