Stručni saveti: kako da zaštite stan/kuću od provalnika?

Verovatno jedan od najvećih strahova većine ljudi jeste da im se može dogoditi provala i da im se mogu odneti vredne stvari iz stana. Zapravo strah da će im se odneti vredne stvari iz stana i nije tako veliki, koliko sama činjenica da se neko bez vašeg znanja i odobrenja našao u vašem stanu, preturao po vašim stvarima i da je postojala mogućnost da ga zateknete i da i vama možda naškodi.

Provalnici uglavnom biraju momenat kada niste kući. Takođe, oni koji su profesionalci u svojoj oblasti, često će vas posmatrati i ustanoviti kada vi obično niste kući, koliko dugo se zadržavate napolju i na taj način osmisliti najbolju taktiku kako da provale.

Ugradite sigurnosna vrata

Sigurnosna vrata su dobar način da se zaštitite od provalnika. Dobra stvar kod sigurnosnih vrata jeste ta što postojanje ovih vrata odmah odbija provalnike. Oni mogu jasno da vide da se radi o sigurnosnim vratima, te će njihov posao i te kako da bude otežan. Inače sigurnosna vrata imaju uglavnom dve dobro obezbeđene brave, koje se ne mogu obiti.

Provalnici uglavnom imaju određena sredstva i alata uz pomoć kojih obijaju vrata, ali ni takva sredstva im neće pomoći kod kvalitetnih sigurnosnih vrata. Sigurnosna vrata su tu da biste vi osetili rasterećenje i bili sigurni da se provala neće dogoditi vama, ali i naravno kako biste zaštitili sve vaše dragocenosti.

Ne ostavljati ključ u saksijama, ispod otirača i slično

Kako biste se zaštitili od provalnika jednostavno ne smete da im olakšate. Vi im u toliko olakšavate, tako što im bukvalno ostavljajući ključ na opšte poznatim mestima, praktično otključave vrata vašeg doma i puštate ih unutra. Naravno da će provalnici prvo pokušati da nađu lakše načine da upadnu u kuću, a šta je jednostavnije od toga da uzmu ključ, otključaju, završe posao, kasnije zaključaju i odu. Kao što je već rečeno provalnici imaju naivku da posmatraju žrtve pre nego što provale. Ako vas vide gde ostavljate ključ, njihov posao je znatno olakšan. Zato, ili ključ nosite sa sobom ili obavezno ostavljajte kod pouzdanog komšije.

Ostavite uključeno svetlo, ugradite svetlo ispred kuće

Ako provalnici nisu imali priliku da vas pre upoznaju i našli su se slučajno ispred vaše kuće, onda će je verovatno zaobići ukoliko vide da je svetlo uključeno u nekoj prostoriji. To je psihološki momenat, jer će oni pretpostaviti da nekog ima, pa će tako nastaviti da traže nešto lakše. Takođe, dobro bi bilo da ugradite svetiljke, rasvetu u dvorištu. Na taj  način oni će znati da ne mogu tako lako da uđu, jer će se plašiti da će ih neko primetiti.

Ne ostavljajte dragocene stvari na „izvolte“

Morate da razmišljate i o tome šta bi provalnici uzeli ukoliko bi upali u vaš stan. Zato, sve one dragocene i vama važne stvari ne treba ostavljati na videlu. Naravno, ne treba ići u krajnost i kriti sve moguće stvari kada izlazite iz stana. Obavezno je da ukoliko imate veće svote novca, njih zaštite i ostavite na nekim mestima, gde ih lopovi, odnosno provalnici neće naći. Znači, potrudite se da nađete mesta u vašem domu, gde nikome nikada ne bi palo na pamet da će se tu nalaziti novac.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *