Šta nam je važno kod kofera?

Nezavisno od toga da li se ide na kraće ili duže putovanje, kao i o kom tipu putovanja se radi, da li o poslovnom ili o putovanju zbog odmora, važno nam je u šta ćemo da spakujemo naše stvari.

Najveća dilema je da li izabrati kofer ili sportski ranac ili torbu. Prednosti kofera su brojne i oni su se pokazali kao najbolja solucija za pakovanje kada se njihove karakteristke uporede sa osobinama nekih drugih putnih torbi. Šta nas opredeljuje za kofere i šta smatramo važnim kada biramo ovo sredstvo za put?

Karakteristike kojima se putnici vode prilikom izbora kofera su različite: veličina kofera, materijal kofera, funkcionalnost, jačina, izdržljivost, kao i njihova bezbednost.

Veličina i težina kofera

Kada se pakujemo za kratak put izabraćemo mali kofer u koji nam stanu osnovne stvari neophodne za putovanje i koji je tokom puta uvek uz nas. Pod malim koferom se podrazumevaju oni koferi koji imaju dimenzije oko 40x45x20cm.

Što se tiče velikih kofera njihove dimenzije su oko 50x75x30 cm i njih koristmo za pakovanje kabastih stvari tokom zimskih meseci i kada putujemo na višednevno putovanje. Srednja veličina kofera ima dimenzije oko 45x65x25 cm.

Što je kofer veći, on je i teži. Težina kofera je posebno bitna zbog propisanih težina koje su dozvoljene u avio kompanijama. Shodno tome, neophodno je raspitati se koja je maksimalna težina koje avio kompanija kojom se putuje dozvoljava, da ne bi došlo do dodatnih, a i nepotrebnih troškova.

Jačina i izdržljivost kofera

Koferi mogu imati tvrd ili mekan okvir. Oni sa tvrđim okvirom su izdržljiviji i otporniji na oštre predmete. Koferi od mekanog materijala su skloniji cepanju samo u onim situacijama u kojima se sa njima loše i nepravilno rukuje.  U mekane kofere stane malo više stvari zato što im je mekani okvir savitliv. Svaki kofer ima neki vid bezbednosti, to može biti ili katanac na zipu ili bezbednosni sistem sa šifrom. Koferi dodatno mogu da se obezbede od otvaranja kao i od habanja. U tom slučaju se koriste posebni kaiševi za kofere ili se ceo kofer umota u celofan na aerodromu koji nudi tu uslugu.

Praktičnost i funkcionalnost kofera

Ono što svima odgovara kod kofera je to što oni poseduju točkiće i teleskopske drške. Ova dva elementa kod kofera vrlo često opredeljuju putnike da ih kupe jer olakšavaju rukovanje.

Uz točkiće i teleskopske drške koferi ne moraju da se nose, već da se vuku ili guraju. Kofer može biti sa dva ili sa četiri točka. Oni sa dva su nešto nestabilniji, ali su zato zgodni za neravne terene. Oni sa četiri točka su korisni prilikom velikih gužvi ili hod kroz uske prolaze jer se mogu vući uporedo sa telom.

Teleskopske drške omogućavaju da se kofer vozi bez udaranja u noge prilikom hoda. Ove drške su praktične jer se izvlače do određene visine iz tela kofera i tako se prilagođavaju visini vlasnika kofera.

Još jedna praktična i funkcionalna osobina kofera, a ne manje bitna, je ta da su prostrani i pregledni za pakovanje.  Zbog prostranosti u njih stane puno planiranih stvari. Takođe, poseduju i razne pregrade u kojima mogu da se klasifikuju stvari po načinu njihove upotrebe. Unutrašnjost kofera je pregledna i u njoj se brzo i lako nađu neophodne spakovane stvari.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *