despair-man-sitting-near-broken-down-car-road_23-2147855641

Šta nakon havarije na autu?

Dogodila vam se neželjena situacija? Oštetili ste auto u saobraćajnoj nezgodi ili na neki drugi način? Ne paničite. Savremenom tehnologijom danas je moguće rešiti i problem težih havarija na autu. Ono što treba da znate je to da je popravku potrebno uraditi što pre, naročito ako su oštećenja ozbiljnija, jer će na tom mestu ubrzo doći do korozije.

Stepeni i vrste oštećenja limarija za automobile

Da biste znali koju vrstu havarije imate na vašem autu, upoznaćemo se prvo sa stepenima i vrstama oštećenja limarija za automobile. U zavisnosti od stepena razlikuju se i vrste auto limarskih radova.

U parking štete i lake havarije ubrajaju se sva ona oštećenja koja se dešavaju pri malim brzinama, na parkinzima ili usled različitih vremenskih nepogoda. U tim slučajevima dolazi do oštećenja branika, ulubljenja vrata, haube, krila i slično. Ova oštećenja se mogu sanirati na više načina i u većini slučajeva nije potrebno naknadno farbanje.

U srednje havarije ubrajaju se oštećenja prednjeg ili zadnjeg dela auta, koja dolaze usled ozbiljnijeg sudara sa drugim vozilom. U zavisnosti od stepena štete, nakon ispravljanja ulubljenog lima, može biti potrebno i farbanje i lakiranje ispravljenih delova limarija za automobile.

U teške havarije, do kojih dolazi usled težih sudara, ubrajaju se oni slučajevi kod kojih je šasija ili polušasija izašla iz geometrije vozila. Tada vozilo više nije u fabričkim merama i potrebno je savijene i deformisane šasije dovesti u prvobitno stanje, najčešće razvlačenjem vozila šablonom u svim pravcima. Ove popravke zahtevaju farbanje i lakiranje oštećene limarije.

Vaš prvi korak nakon havarije na autu

Prvo što treba uraditi je pronaći dobrog autolimara koji će pregledati auto i izvršiti procenu vrste i stepena oštećenja. Vreme koje je potrebno za popravku vozila, kao i to koji se rezervni delovi za automobile moraju zameniti novim, a koji se mogu i popraviti, takođe treba da proceni autolimar. Dobra procena štete na vozilu je ključna stvar za kvalitetnu popravku.

Na portalu karoserija.rs možete pretražiti spisak proverenih autolimarskih radionica i servisa na teritoriji cele Srbije, i odabrati najpogodniji i vama najbliži.

Na koje se sve načine mogu popraviti oštećenja na limariji

Najstarija limarska metoda, kojom mogu da se poprave i najteža oštećenja, je takozvano peglanje čekićem. Mana ovakvog načina popravke je što gotovo uvek dolazi do oštećenja laka, pa je nakon toga neophodno farbanje i lakiranje.

Za izvlačenje ulubljenja na limariji, na onim mestima gde nije moguć pristup iz unutrašnjosti auta, jedna od metoda koja se koristi je takozvano lepljenje. Čep se zalepi u centar ulubljenja i snažno se izvlači posebnom vrstom alata. Lepak koji se koristi pri ovoj metodi ne oštećuje lak, pa tako najčešće nije potrebno nanovo farbati oštećena mesta.

Punktovanje je slična metoda prethodnoj, samo što se umesto lepka i čepa koristi posebna elektroda koja se zavari na lim. Ova metoda se primenjuje kod većih oštećenja.

Indukcija radi na principu zagrevanja deformisanog dela posebnim uređajem, nakon čega se hlađenjem on vraća u prvobitni položaj.

Najsavremenija metoda za popravke lakih havarija, koja ima brojne prednosti u odnosu na sve prethodne metode, jeste metoda masiranja karoserije (PDR). Ona nije jeftina, jer zahteva vreme, obučene majstore i poseban alat, pa ni broj servisa koji se bave ovom metodom popravke limarija za automobile, nije veliki. U pitanju su posebni alati koji dopiru i do najskrivenijih mesta u autu, a naknadno farbanje i lakiranje obično nije potrebno.

Kada su potrebni novi rezervni delovi za automobile sa oštećenom limarijom?

Dobar i stručan autolimar treba da proceni da li je moguće ispraviti i popraviti oštećeni deo ili je isplativije zameniti ga novim. Da bi doneo takav sud, on treba da se razume pre svega u upravljački sistem, u reglažu trapa, elektriku i mehaniku. Mora da poznaje strukturu vozila, gde su vozila ojačana a gde oslabljena, što se naročito odnosi na nove modele automobila.

Novi rezervni delovi za automobile isplate se uvek kada je, pored popravke, potrebno i naknadno farbanje, gitovanje i lakiranje oštećenih površina. Ako razmišljate o tome da li će popravka uspeti i da li ćete njom uopšte biti zadovoljni, možda je pametnije da se opredelite za zamenu delova. Ako pored oštećene limarije imate i štetu na staklima, u tom slučaju vam svakako trebaju novi delovi. Zamena auto delova uštedeće vam vreme, a možda i novac.

Rezervni auto delovi online shop

Ukoliko vam je potreban nov ili polovan rezervni deo za nastalu havariju na vašem autu, ne zaboravite da su danas auto delovi online dostupni, što značajno može da vam uštedi vreme prilikom potražnje i kupovine. Kad smo već pomenuli portal karoserija.rs, da kažemo i to da se ovde mogu pronaći svi potrebni delovi i limarija za automobile, jer auto delovi online shop obuhvata preko 70.000 različitih artikala za sve tipove i marke automobila.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *