Šta čini neophodnu zimsku opremu za auto

Tone snega na kolovozu, stotinu zaleđenih bara i još toliko kamufliranih rupa na putu, gužva u bilo koje doba dana i mnogo nervoznih vozača. Zima baš i nije najomiljeniji period godine pogotovo ako ste većinom dana vezani za auto. Ipak, kako biste ovaj hladni period proveli što bezbednije moguće, potrebna vam je određena zimska oprema.

Zimske gume

Kada kažemo zimska oprema prve na pamet nam padnu zimske gume. Svi vozači su pod zakonskom obavezom da na svom vozilu imaju namontirane zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila.

Zimske gume možete koristiti i mimo ovog perioda, ali to predstalja bespotrebno habanje zimskih guma. Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.

Dubina šare na zimskim gumama mora biti minimum 4mm. Van naseljenog mesta zakom je propisana obaveza posedovanja lanaca, navlaka, mreža i drugih uređaja za povećanje trakcije.

Strugač za led

Druga stvar koja je lako dostupna, laka za upotrebu i laka za pakovanje u kola jeste strugač za led. Potrebno je samo nekoliko minuta rada da sebi obebedite perfektan pogled na put i učesnike u saobraćaju oko vas. Bez jasnog pregleda stanja na kolovozu nikada ne možete sa sigurnošću znati kako vozite i da li ste svesni svega što se dešava oko vas.

Na bilo kojoj pumpi ili prodavnici auto delova možete naći strugač za led kao i metlicu za čišćenje snega. Nemojte biti lenji i mrzovoljni, već očistite talog snega i sa krova, kao i sa gepeka. Pri naglom kočenju vrlo je moguće da se sneg sa krova sroza pravo na šoferšajbnu. Tom prilikom, ne samo da ste ugrozili same sebe, već i druge vozače.

Sitnice koje život znače

Postoji nekoliko stvari koje je poželjno da imate pri ruci ukoliko se zaglavite u snegu, ne možete da upalite motor ili vam se, nažalost, dogodila nesreća. Baterijska lampa, punjač za telefon, grickalice i voda, rezervna odeća i ćebe neke su od stvari koje lako možete popakovati u kola, a znatno će vam olakšati situaciju u kojoj se nalazite. Potrebno vam je minimalno truda da ovo sve skupite i smestite u kola, a nekada će vam možda biti od dragocene važnosti.

Proveravajte redovno nivo rashladne tečnosti

Pre nego što se upustite u vožnju, bilo reč o letnjem ili zimskom periodu, treba da proverite da li imate dovoljno ispravne rashladne tečnosti.

Rashladna tečnost predstavlja smešu antifriza i vode u određenoj srazmeri. Antifriz ima znatno nižu tačku zamrzavanja u odnosu na vodu, ali i znatno višu tačku ključanja. Stoga je rashladna tečnost bitna u bilo koje doba godine. Naravno, grejanje u automobilu će vam zagarantovano pružiti sav potreban komfor pri vožnji koji vam je zimi potreban.

Čak i kada se opremite svom neophodnom zimskom opremom i raznim olakšicama, treba da znate da je usresređenost na vožnju, dobri refleksi i strpljenje ono što će vam zaista pružiti mirnu zimu kada je saobraćaj u pitanju.

Izvor: topcena-autodelovi.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *