Dom za stare

Sporedne stvari koje i te kako mogu da utiču na vaš život u domu za stare

Kada birate dom za stare za vaše rođake, roditelje, prijatelje, onda verovatno prvo gledate cenu i blizinu tog doma, zatim gledate ponudu, šta je sve uključeno u cenu. Naravno uzimate u obzir i kako dom izgleda, ali naravno trudite se da se raspitate i o tome kakvo je osoblje u domu, da li je taj dom na dobrom glasu, koliko ima iskustva, koliko dugo postoji i slično. Vrlo je važno da proverite da li dom za stare ima licencu, koju izdaje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. To je takođe veoma važno zbog bezbednosti korisnika koji se nalaze u tom domu. U nelegalnim domovima često dolazi do mnogih propusta, što je sasvim logično i očekivano, tako da vodite računa o tome. Međutim, postoje i sporedne stvar na koje ne obratimo odmah pažnju a i te kako su važne.

Mesto u kojem se dom nalazi i njegovo okruženje

Lokacija vam je važna i nije sporedna stvar kada je dom za stare u pitanju, ali ovde nije samo reč o konrektnoj lokaciji. Dakle, ovde se radi o konkretnom mestu na kojem se dom za stare nalazi i šta se nalazi oko njega. Veoma je važno da oko doma za stare bude mirno, da bude priroda, da dom za stare ne bude odmah do ulica, da pored doma za stare nisu neka mesta sa kojih dopire buka i vika i slično. Korsnici uglavnom žele mir i njima je potreban mir, tako da ta buka može zaista da im smeta. I mnogi misle da starački domovi u Beogradu ne mogu imati svoj mir, u stvari oni su izolovani zelenilom tako da se stiče utisak da ste daleko od gradske vreve i gužve a ipk vam je sve blizu. Takođe je jako važno da dom za stare bude negde vam grada i da bude možda negde i u prirodi. Čistiji vazduh i te kako prija svima, a posebno starijim ljudima, koji verovatno imaju različitih zdravstvenih problema.

Da li su dozvoljeni ljubimci u staračkom domu

Ne dozvoljavaju svi domovi za stare kućne ljubimce, jer naravno mnogi domovi za stare nemaju mogućnosti. Međtuim, postoje oni domovi za stare koji i te kako misle na korisnike i na buduće korisnike. Postoje oni ljudi koji godine provedu sa jednim kućnim ljubimcem, jednostavno se vežu i to je sasvim logično. Svi koji su se ikada vezali za određenog kućnog ljubimca mogu da pretpostave kako im je. Nije baš da domovi obezbeđuju hranu za pse ali svakako dozvoljavaju dovođenje  psa i mačaka. Tako da budući korisnici ne mogu tako lako da se odvoje od svojih ljubimaca, a zapravo i ne moraju ukoliko dom za stare tu opciju ostavlja otvorenu. To su oni domovi za stare koji zaista brinu o svojim korisnicima i zaista obraćaju pažnju na njihove potrebe.

Slobodno vreme i izleti u dom za stare

Još jedno jako važno pitanje jeste da li domovi za stare organizuju neka dešavanja za korisnike i kako ih organizuju. Dakle, postoje oni korisnici koji su i te kako svesni, koji su tu jednostavno zato što im je lakše da im neko pomaže, ali koji i te kako mogu da obavljaju različite aktivnosti. I naravno profesionalni domovi za stare mogu da se pohvale činjenicom da organizuju i izlete za korisnike i da im upotpunjuju slobodno vreme maksimalno. Više o programima u domovima za stare možete videti na ovom linku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *