Sistem za omekšavanje vode

Tvrdoća vode potiče od sulfata i karbonata kalcijuma i magnezijuma. Zbog toga je pri omekšavanju primarni cilj otkloniti iz vode upravo magnezijum i kalcijum. Sistemi koji se koriste pri omekšavanju vode poseduju jonoizmenjivačke filtre, odnosno jonoizmenjivačku kolonu koja je ispunjena jonoizmenjivačkom masom preko koje se obavlja omekšavanje vode.

Način rada sistema za omekšavanje vode

Katjonska, jako kisela jonoizmenjivačka masa zadržava jone kalcijuma i magnezijuma a otpušta jone natrijuma. Na taj način se od tvrde vode dobija meka voda. Razmena jona se nesmetano vrši sve dok ne dođe do zasićenja kada je potrebno regenerisati kolonu. Regeneracija je protivstrujna, a vrši je natrijum-hlorid u rastvorenom obliku. Pri regeneraciji kalcijum i magnezijum se sa jonoizmenjivača zamenjuju jonima natrijuma. Nakon ispiranja kolone rastvorom za regeneraciju, propušta se i određena količina napojne vode nakon čega je jonoizmenjivačka kolona regenerisana i može ponovo otpočeti sa omekšavanjem vode.

Kontrola rada uređaja za omekšavanje vode vrši se preko automatske ventilske glave koja određuje vreme za regeneraciju volumetrijski, na osnovu vremenskog intervala omekšavanja određene zapremine vode koja dovodi do zasićenja kolone jonoizmenjivača. Uređaji za omekšavanje vode u domaćinstvu su uglavnom tako podešeni da se regeneracija vrši noću kada je potreba za vodom najmanja. Za industrijske uslove je najpogodnija primena dvostrukog omekšivača koji poseduje dve kolone i dok se u jednoj vrši regeneracija druga omekšava vodu dok se ne zasiti, kada se pomoću automatske ventilske glave rad prebacuje na regenerisanu kolonu. Na ovaj način se kontinualno dobija meka voda što je u industrijskim procesima neophodno.

Primena sistema za omekšavanje vode

Sistemi za omekšavanje vode našli su veliku primenu u domaćinstvu. Zahvaljujući njima nema više nakupljanja kamenca na vodovodnim cevima, grejačima u bojleru i mašinama za pranje veša i posuđa. Omekšavanje vode produžava vek trajanja ovih uređaja a postiže se i značajna ušteda električne energije. Uređaji koji omekšavaju vodu se koriste pri pripremi vode koja ide u kotao koji radi na niskom pritisku, grejne i rashladne sisteme, vode koja se koristi pri pranju ambalaže u prehrambenoj industriji, vode koja se koristi u farmaceutskoj industriji, u bolnicama, u hotelskim perionicama i svim drugim mestima gde korišćenje tvrde vode može biti štetno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *