Saveti za vas: Bolji učinak na računaru kroz izbor adekvatne tastature

Kada se ne razumete u svojstva tehničkih uređaja onda je cena jedino što vas vodi pri odabiru. I kod kupovine tastature za laptop ili desktop računare situacija je slična . Kako izabrati adekvatnu tastaturu da imate bolji učinak rada uz manji zamor prstiju?

Razlog za korišćenje adekvatne tastature

U zavisnosti od namene zavisi i kakvu tastaturu treba da imate. Danas su u širokoj upotrebi membranske tastature kao naslednice mehaničkih, ali i ove druge imaju svoje verne korisnike. Možemo slobodno reći da je situacija takva da je mehanička tastatura cenovno približnija membranskim imala bi daleko više korisnika.

Kome može da odgovara mehanička tastatura, u čemu se ogleda njena prednost?

  • Mehanička tastura pruža drugačiji osećaj pri kucanju po tasterima. Osim karakterističnog zvuka koji je mnogo jači nego kod membranske, pošto nema silikonsku membranu svaki taster odreaguje već na pola pritiska pa nema potrebe da se taster pritisne do kraja.
  • Mnogima je favorit kao gejming tastatura jer svaka tipka trpi i do 50 miliona pritisaka što znači da je daleko izdržljivija nego one sa membranom. Osim toga daje bolju kontrolu i osećaj pri čestom brzom pritisku, upravo ono što je potrebno mnogim gejmerima.
  • Lakše se čisti, mogu se zameniti pojedinačne tipke
  • Slova su gravirana pa se neće izlizati čestim pritiscima
  • Kod profesionalne upotrebe olakšava preciznost u kucanju teksta. U zavisnosti od odabira prekidača može da se prilagodi jačina pritiska i zvuk koji proizvode pa tako:
  1. Crveni prekidači traže najslabiji pritisak za reagovanje tastera
  2. Plavi  imaju veći otpor i jasniji zvuk pri korišćenju tastature ( nešto slično kao pisaća mašina za kucanje)
  3. Braon nisu toliko bučni i zato su dobri za zajednički kancelariski prostor
  4. Crni su definitivno najtiši uz srednji nivo aktivacione sile

Oni koji su prepoznali bolji učinak mehaničke tastature radije ulažu u njenu kupovinu, iako je dosta skuplja nego membranske. Ako pogledate kategoriju „ tastature cena“ retko ćete pronaći mehaničku tastaturu ispod 6.000 dinara. One koje su jeftinje imaju najprostije pozicije i koštaju oko 3.000 dinara. U kategoriji gejming tastature ta se cena kreće od 9.000 pa do 12.000 dinara. Zato neki odustaju od kupovine.

Neka posebne opcije još više pojednostave upotrebu tastatura

Ako vam smetaju kablovi i njihova dužina odličan izbor je USB ili WiFi tastatura. Sa njom ćete moći i da se odmaknete od kućišta i da tastaturu postavite gde god poželite.

Ćirilična tastatura će svakako olakšati kucanje bez  greške ćiriličih slova. Pošto je teško na klasičnim tastaturama pronaći sva slova ćirilice potrebna je vežba da se greške izbegnu i pisanje ubrza. Zato mnogi i odustaju od ćiriličnog pisma kod unosa na računaru, a ćirilična tastatura upravo to olakšava

Gejming tastatura se obično proizvodi kao specifičnija jer poseduje drugačije raspoređene tastere, ima osvetljenje, neke mogu biti obojene…pa ako je potrebno birajte ovakvu.

Tastature su mnogo složenije nego što se to čini na prvi utisak. To je zato što se proizvođači trude da ih prilagode potrebama svakog korisnika. Pažljivo pogledajte veličinu pojedinih tipki, njihov položaj i videćete da je to istina. Zato je bitno da izaberete onu koja će olakšati rad na računaru.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *