Saveti za čišćenje tepiha

Miris u kući najvećim delom zavisi od tkanina u njoj, pre svega tepiha. Zbog toga je izuzetno važno redovno održavanje tepiha, kako bi tepih prali samo u situacijama kada zaista dođe do nezgode. Kada se izvesne nezgode poput mrlja i fleka dese ne brinite, mogu se lako ukloniti, ali je potrebno  da delujete brzo. Evo nekoliko korisnih saveta koje će vam pomoći u tome.

Pokušajte da ne trljate tepih!

Ukoliko je na vašem tepihu prosuto vino nikako ne biste smeli da započnete čišćenje fleke tako što trljate i dodatno razmazujete nastalu fleku u vlakna. Savet je da uzmete čist sunđer ili ubrus, natopite sredstvom za čišćenje i krenete da polako utiskujete u mrlju kako biste višak tečnosti upili. Kako fleku ne bi širili ovaj postupak uvek radite od spolja ka unutra.

Deterdžent za posuđe kao rešenje

Fleke od masti i ulja mogu da izazovu veliki problem. Kada one nastanu najbolje je uzeti i tretirati ih deterdžentom za sudove jer on sam po sebi jeste namenjen da ukloni mast sa sudova, a kao takav biće odlično rešenje i za vaše tepihe. Razblažite deterdžent vodom i tečnošću natopite površinu koja je uflekana mašću, a potom pokupite višak čistim ubrusom. Ukoliko je fleka uporna ponovite ovaj postupak više puta kako bi bili sigurni da ste očistili fleku do kraja.

Kako očistiti tepih sodom bikarbonom?

Soda bikarbona će očistiti tepih pre svega od neprijatnih mirisa, a naročito od urina kućnih ljubimaca. Tri kašike soda bikarbone rastvorite u jedan litar mlake vode. Dobijenu tečnost stavite u raspršivač, a zatim poprskajte celu površinu tepiha koji je umazan. Tako ostavite da deluje sat vremena. Na kraju, bez ispiranja, usisajte tepih.

Efikasno skidanje voska sa tepiha – peglom

Za skidanje voska najobičnije pranje tepiha ne pomaže, ali ono što svakako deluje jeste sledeća stvar. Nanesite belu tkaninu na mesto koje je ulepljeno voskom, zatim peglom pređite nekoliko puta kako bi se vosak istopio, a zatim ga skinite nožem. Potom skinite belu tkaninu i umesto nje stavite beli običan papir. Poslednji ostaci voska će se zalepiti za papir i moći ćete ga u potpunosti skinuti.

Čišćenje tepiha od psećih dlaka

Pseće dlake koje se javljaju tokom redovnog linjanja vašeg psa mogu nakupiti dosta dlaka u tepihu i ne samo to nego su i mogući izvori alergija i baza za razvoj bakterija. Svakodnevno redovno usisavanje nije uvek dovoljno i ne pomaže u potpunosti. Savet je da koristite domaći način čišćenja dlaka, četkom od grube dlake. Potrebno je umočiti blago u rastvor sirćeta i vode i onda pokretima skidati dlaku. Kako biste izbegli dodir sa prljavim dlakama korisitite rukavice.

Dodatni saveti za čišćenje tepiha

Da biste osvežili boju na tepihu, pomešajte par kašika pepela, pola litre vode i kašiku troprocentnog vodonik peroksida. Ovako pripremljenom smesom očistite tepih i na kraju ga usisajte.

Najbolji lek za fleke na tepihu jesu voda i sirće. Ukoliko su mrlje jače i tvrdokornije, potrudite se da u rastvoru bude više sirćeta. Nakon što dobro istrljate fleku, za kraj pređite tepih vlažnom krpom.

U osvežavanju tepiha dosta vam može pomoći eterično ulje. Izaberite ono koje vam prija i pomešajte  nekoliko kapi sa kašikom soda bikarbone. Nakon što naneste, sačekajte da odstoji oko sat vremena i na kraju pređite tepih mokrim peškirom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *