Saveti – kako da se što bolje pripremite za polaganje vožnje

Ne postoji univerzalno pravilo šta treba da uradite da bi vaše polaganje za auto prošlo savršeno i iz prvog puta, ali postoji niz sitnih saveta i pravila kojih morate da se pridržavate kako biste pre svega naučili da vozite, a kasnije i sa lakoćom položili. Pre svega morate shvatiti da cilj polaganja časova vožnje u auto školama nije samo dobijanje dozvole i polaganje završnog ispita. Cilj celokupne obuke, od trenutka kada se upišete u auto školu, pa sve do uzimanja vozčke dozvole u ruke, jeste da naučite da se snalazite u saobraćaju, da naučite veštinu vožnje, sva saobraćajna pravila, da usavršite prvu pomoć i da steknete sigurnost u sebe. Naravno da nakon 40 časova vožnje nećete perfektno voziti, ali ono što je najbitnije je osnova. Ukoliko je vaša osnova odlična, lako ćete je nadograđivati.

Maksimalna posvećenost na časovima

Kada jednom upišete časove u auto školi, spremite se da budete maksimalno dogovorni. To znači nema odlaganja časova, nema kašnjenja, izgovara, niti bilo čega sličnog. Niko vas na to nije prisilio i ne treba da se ponašate nezainteresovano. Vrlo je važno da dobro slušate svaku reč instruktora izabrane auto škole, da mu verujete i da ga uvek pitate. Nikako ne smete izbegavati neke stvari, samo zato što osećate da vam ne prijaju. Ukoliko nešto ne znate, plašite se nekih poteza, to znači da bi na njima trebalo najviše da radite. Strahove ćete pobediti samo ako se suočite sa njima i verujete da će vam mnogo lakše biti ukoliko te strahove pobedite sa nekim ko vrlo dobro poznaje saobraćaj, nego sutra kada se sami nađete u toj situaciji. Morate verovati da vaš instruktor zna šta radi.

Budite štreber kada je polaganje testova u pitanju

Isto kao i u slučaju sa vožnjom, polaganje testova je jako bitno i nije cilj samo položiti završni test, već je cilj naučiti sva pravila. Niko ne želi u saobraćaju nekog ko ne razume pravila, znake i ko radi onako kako mu se učini da treba. Ukoliko bi svi tako radili, nastao bi veliki haos, a to niko ne želi. Auto škola će vam odlično pripremiti za polaganje testova, ali je naravno veći do na vama. Morate da sednete i da lepo i sa razumevanjem prođete kroz celu knjigu i testove. Uvek se možete konsultovati sa vašim instruktorom ili nekim drugim stručnim licem u vašoj auto školi ukoliko vam nešto nije jasno ili ukoliko želite da vam se nešto dodatno razjasni.

Nemojte odlagati polaganje vožnje

Mnogi kandidati izvoze časove, polože testove i prvu pomoć, a onda konstantno odlažu polaganje vožnje, jer smatraju da je u tom trenutku to preveliki stres za njih i vrlo se plaše. Vaš strah neće prestati ni nakon nekoliko meseci, a što više vremena prođe bićete nesigurniji u sebe. Trebalo bi da se odmah „bacite u vatru“ i završite sa tim pritiskom što je pre moguće. Nakon toga ukoliko imate priliku, odmah sedite u vaš auto i trenirajte sebe dok u potpunosti ne usavršite vožnju.

Na dan polaganja budite maksimalno skoncetrisani

Kada dođe dan polaganja vožnje treba da budete odmorni i spremni da završite poslednji u nizu korak do vaše vozačke dozvole. Nemojte kasniti na polaganje, naspavajte se dobro, obucite se prikladno i lagano nemojte razmišljati o ishodu. Skoncentrišite se samo na vožnju, odnosno samo na to da što bolje pokažete sve što ste prethodno na časovima u auto školi naučili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *