Ručni alati koje obavezno treba kupiti za domaćinstvo

Bilo da ste vični manjim i većim popravkama ili ne, u Vašem domu uvek Vam pri ruci moraju biti makar najosnovniji, ručni alati. Za svaki sitniji kvar u kući sada ne morate zvati majstora, već i sami možete naučiti kako da sanirate manje probleme ili pozvati nekog od prijatelja ili rođaka da to učini. Naravno, alati će omogućiti da takav posao bude i uspešno završen, a možda Vas ovaj tekst inspiriše i da sami konačno popravite ta vrata ormara, redizajnirate staru komodu ili zamenite gumice na slavini.

Alati za zakucavanje, zavrtanje i odvrtanje

Ručni alati svakako na prvom mestu imaju čekić, preko potreban za zakucavanje eksera u zidove, drvo i metal. Čekići raznih veličina su oni alati koje mogu upotrebljavati i oni koji nisu vični majstorijama, za postavljanje omiljenih fotografija i slika na zid, na primer. Šrafcigeri raznih veličina i klešta se takođe podrazumevaju, jer njihovom upotrebom možete izmeniti ne samo dotrajale elemente nameštaja, već i sve ostale detalje, poput gumica na slavini, oštećenog štekera ili pokvarene lampe. Kada su ručni alati u vezi sa strujom u pitanju, glimaricom obavezno proverite da li struja dolazi do nekog uređaja, kako biste bezbedno pristupili popravkama.

Merni alati

Ručni metar će Vam u kući biti od velike pomoći, bilo da želite da premerite kvadraturu stana za krečenje, odredite dimenzije željenog tepiha ili postavite novu komodu u ugao sobe. Ručni merni alati su ona vrsta pokućstva kojom se mogu služiti i deca, te umesto da čekate majstore ili budete u nedoumici prilikom neke nabavke, možete se bezbedno služiti ovim elementima. Merni alati ubrajaju i uglomere i ugaonike, pomoću kojih ćete pravilno postaviti slike na zidove ili krparu pod pravim uglom. Sigurno ste čuli za izraz „Nije u vinklu“? Vinkli su oni alati koji će najbolje odrediti da li nešto stoji u pravilnom nizu ili iskače iz rasporeda.

Alati za drvo

Ručni alati za drvo omogućiće Vam da brzo i jeftino preuredite svoj dom, praveći od starog nameštaja sasvim nov i drugačiji. Manje i veće ručne testere pomoći će da, od površine starog stola, na primer, načinite sasvim nov i neobičan oblik, a u dovršavanju ovog posla najbolje će poslužiti alati poput dleta, turpija i šmirgle. Stege su značajne za sve one koji bi želeli da, makar i amaterski, obrađuju drvo, te mogu poslužiti za pravljenje ramova za slike ili fotografije od nepotrebnih delova.

Ostala oprema

Među ostalu opremu koja će Vam biti značajna i koja se može, ali i ne mora naći među najvažnijim elementima, spadaju ručni alati poput heftalice, uz koju ćete jednostavno i lako presvući sedalni deo stolica, na primer. Alati kao što je špahtla, na primer, efikasno će odstraniti sve viškove, stare tapete ili samolepljivi papir kojim ste zaštitili police u ormaru. Za sve one kojima ručni alati služe i za izražavanje kreativnosti, skalpel će pomoći u pravljenju različitih predmeta. Svi ovi osnovni elementi mogu se kupiti odvojeno ili u setu. Međutim, važno je da Vam alati budu uređeni i uvek nadohvat ruke ako zatrebaju, te ih možete sortirati u posebne kutije ili torbe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *