Renoviranje kuhinje – šta sve možete da uradite sami

Renoviranje kuhinje deluje kao nešto što bi moglo da vam izmami gomilu novca iz džepa, što i može biti slučaj ukoliko prethodno ne razmislite dobro šta želite da postignete i ne napravite plan kako da realizujete sve što ste zamislili.

Svaka akcija u kući koja podrazumeva neke kompleksne radnje sama po sebi iziskuje i veliku količinu stresa. To posebno dolazi do izražaja ukoliko ste rešili da budete sam svoj majstor i samostalno se upustite u avanturu zvano renoviranje. Zato je veoma važno da se dobro organizujete i maksimalno iskoristite radni prostor koji imate na raspolaganju, kako biste sebe poštedeli nepotrebnog stresa, a posao uradili najbolje moguće.

Kako se pripremiti za renoviranje kuhinje?

Važno je znati da na svakoj stavci u procesu renoviranja kuhinje možete uštedeti novac i da taj posao uopšte ne mora biti previše skup, a da se pritom dobije savšen izgled kuhinje koji će u potpunosti odgovarati vašim idejama i očekivanjima. Stoga, pre nego što zasučete rukave i počnete sa renoviranjem, važno je da napravite plan koji bi trebalo da uključuje sledeće:

  • Prelistajte tematske časopise i internet stranice kako biste pronašli inspiraciju i dobili okvirnu ideju o tome kako biste želeli da vaša nova kuhinja izgleda
  • Obiđite nekoliko različitih prodavnica koje se bave uređenjem kuće i prodajom kuhinjskih elemenata, kako biste se upoznali sa ponudom i uporedili cene, ali i njihov kvalitet. Renoviranje se ne vrši svake godine, zato su vam potrebni mali uređaji koji dugo traju i koji će duži vremenski period biti svrsishodni i funkcionalni.
  • Isplanirajte izgled kuhinje tako da odgovara i uklapa se u stil ostatka vašeg doma. Planirajte da kuhinja bude multifunkcionalna i da odgovara celoj porodici.
  • Ukoliko nabavljate nove kuhinjske uređaje i elemente pokušajte da ih uklopite na ista mesta gde stoje i stari, kako biste izbegli sva nepotrebna bušenja, sečenja, menjanje cevi, električnih instalacija itd za koje bi vam sigurno trebala asistencija stručnih lica, što svakako može dodatno da košta
  • Ukoliko nemate novca da odjednom sve nabavite, kupujte sporadično i polako prikupljajte sve ono što vam je potrebno za konačno preuređenje, a možete pustiti mašti na volju i samostalno redizajnirati većinu kuhinjskih elemenata.

Šta sve možete sami da promenite u svojoj kuhinji?

Ukoliko ste već obavili sve korake navedene u tekstu iznad, onda ste sigurno napravili i finansijsku konstrukciju raspoloživog kapitala. Tada možete da počnete sa rekonstrukcijom, deo po deo i napravite sebi prostoriju onakvu kakvu ste oduvek zamišljali da imate.

Okrečite zidove kako biste oživeli prostoriju

Najbolji način da osvežite svoju staru kuhinju jeste da obojite zidove u novu, veseliju boju. S obzirom na to da je kuhinja mesto u kojoj, prema nekim istraživanjima, provodimo i do 70% svog vremena, onda je neophodno da boje zidova budu prijatne i da odišu pozitivnom energijom. Najčešće se preporučuje da to bude svetlo plava boja jer ima umirujući efekat. Ona savršeno može poslužiti kao neutralna pozadina za različite boje kuhinjskih elemenata. Takođe, pogodna boja za kuhinjske zidove je i limun žuta. Ova boja evocira osećaj sreće i topline i kao takva idealna je za ovaj prostor. Trava zelena je odličan izbor za zidove jer kreira opuštajuću atmosferu i prija očima. Pored toga, kajsija narandžasta ili cigla crvena boja stvoriće toplu i veselu atmosferu, ali i dati određenu notu elegancije i luksuza.

Preuredite kuhinjske elemente za moderniji izgled kuhinje

Ukoliko smatrate da su vaši kuhinjski elementi, poput radnih površina i ormarića, demode i ne odgovaraju onome što ste zamislili, uz malo kreativnosti možete učiniti da dobiju potpuno novo ruho. Prefarbajte ih ili koristite neki od ukrasnih papira ili foto tapeta kako biste im dali i neku dozu ekstravagancije. Preporuka je i da koristite otvorene police za posuđe, umesto gornjih ormarića jer ćete tako doprineti dvodimenzionalnom izgledu kuhinje.

Postavite novu rasvetu

Imajte na umu da je veoma teško pravilno osvetliti kuhinjski prostor koristeći samo jedno rasvetno telo. Zato vam savetujemo da ugradite led rasvetu iznad radnih površina kako bi vam olakšali rad u kuhinji, a pored toga ugradnja ovakve rasvete doprinosi i postizanju boljeg ambijenta koji će uneti toplinu u prostoriju.

Odaberite adekvatne podne obloge

Kada se opredeljujete za podne obloge imajte na umu činjenicu da se većina poslova u kuhinji radi stojeći, što zahteva upotrebu materijala koji su dugotrajni i koji se lako održavaju. Laminat je odlično rešenje za sve one koji žele samostalno da rade, s obzirom na to da je postavljanje laminata prilično lak posao, a pritom je i veoma jeftin. Keramičke pločice su možda najbolje rešenje za kuhinju zbog lakog održavanja. Jedini problem mogu predstavljati fugne koje se brzo zaprljaju.

Kuhinjski uređaji su neizostavni

Ono što svaka kuhinja mora da ima jeste čuveno sveto trojstvo kuhinje, a to su frižider, šporet i sudopera. Ukoliko su vaši stari uređaji dobro očuvani, nema potrebe da ih menjate, ali svakako će funkcionalnije i lakše biti obavljati mnogobrojne kuhinjske poslove koristeći nove uređaje. U svakom slučaju, važno je prilagoditi ih celokupnom uređenju kuhinje, kako ne bi odskakali.

Potražite neke interesantne detalje koji će učiniti da vaša kuhinja zablista u punom sjaju i izgleda poput onih u časopisima. U bogatoj ponudi kuhinjskih uređaja i elemenata nemojte da se rukovodite zvučnim imenima proizvođača, već slobodno potražite i po manjim radnjama gde za malo novca možete pronaći mnoge zanimljive detalje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *