Programi međunarodne kulturne razmene: EVS, studentske erazmus razmene i „work and travel“ program

U dvadeset prvom veku u nemalo svim državama sveta, mladim imaju mogućnosti za učestvovanje u različitim međunarodnim kulturnim razmenama. Sve kulturne razmene imaju za cilj pružanje prilike mladima da razvijaju i unapređuju svoje veštine i znanje, da upoznaju ljude i kulture drugih zemalja, ali i da druge ljude upoznaju sa kulturom sopstvene zemlje.

Programi međunarodne kulturne razmene se međusobno razlikuju po konceptima i glavnim aktivnostima. Dok jedne kao glavnu aktivnost učesnika naglašavaju sticanje radnog iskustva, druge naglašavaju sticanje i usavršavanje znanja u vidu studiranja. U nastavku teksta upoznajemo Vas sa načinom funkcionisanja razmena studenata, evropske volonterske službe (EVS) i „work and travel“ programa.

Studentske „erazmus plus“ razmene

Studentske „erazmus plus“ razmene se finansiraju iz budžeta Evropske komisije. Razmene studenata funkcionišu tako što studenti univerziteta jedne države dobiju mogućnost da za period od jednog ili dva semestra studiraju u drugoj državi, na drugom univerzitetu. Studenti prilikom prijave za razmene biraju predmete koji postoje na tom univerzitetu i sa svojim, kao i univerzitetom na kome će biti gostujući student potpisuju ugovor o učenju, tzv. learning agreement. Ukoliko uspešno polože sve izabrane ispite, ispiti im po povratku na matični univerzitet bivaju priznati. Za vreme boravka u inostranstvu, studenti dobijaju stipendije koje im pokrivaju troškove života. Pored razmene studenata, u okviru „erazmusa“ vrši se i razmena profesora, asistenata i saradnika u nastavi.

Osim što studenti upoznaju sistem studiranja univerziteta na kojem gostuju, oni dobiju priliku da upoznaju veliki broj ljudi i steknu prijatelje iz drugih zemalja sveta, kao i da nauče mnogo toga o kulturi zemlje u koju dolaze na razmenu. Studenti ovakve programe uglavnom pamte kao nezaboravna i nezamenljiva iskustva.

EVS – evropska volonterska služba

EVS odnosno evropska volonterska služba (European voluntary service) jeste deo „erazmus plus“ programa koji se takođe finansira od strane Evropske komisije. U okviru njega mladim ljudima (starosti od 18 do 30 godina) se omogućava da određeni vremenski period (od 3 do 12 meseci) volontiraju u okviru različitih organizacija i ustanova te na taj način steknu radno iskustvo i razviju različite veštine i sposobnosti.

Učesnicima programa pokrivaju se troškovi putovanja do i od zemlje u kojoj se volontira, troškovi  vize, smeštaja, hrane i džeparca. Za period volontiranja, učesniku se obezbeđuje i zdravstveno osiguranje.

„Work and travel“ program

„Work and travel“ jeste program kulturne razmene koji omogućava, kako studentima drugih zemalja, tako i studentima naše zemlje da par meseci žive, rade i putuju po Americi. Kako bi se prijavili na pomenuti program kandidati moraju da budu redovni studenti stari između 18 i 30 godina. Posao mogu da traže samostalno ili preko agencija preko koji se prijavljuju i njihovih partnerskih, sponzorskih agencija. Nakon tri do četiri meseca koje provedu radeći, učesnici imaju 25 slobodnih dana za obilazak Sjedinjenih Američkih Država i njenih turističkih atrakcija. Opširnije na Work and Travel Srbija.

Tokom tih nekoliko meseci osim radnog iskustva, učesnici „work and travel“ programa steknu mnogo prijatelja, zarade nešto novca, upoznaju američku kulturu, ali i usavrše engleski jezik. Vrlo često se učesnici programa „work and travel“ odlučuju da ovo iskustvo ponove i nekoliko puta u toku studija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *