Kolonoskopija Draskovic

Primena kolonoskopije

Kolonoskopija predstavlja dijagnostičku metodu, čiji je cilj pregled unutrašnjosti debelog creva. Kolonoskopija se vrši pomoću tankog instrumenta, debljine malog prsta, koji na sebi sadrži kamericu i lampicu, kako bi se dijagnostikovala oboljenja ili otklonile sumnje za postojanje upale sluzokože debelog creva, pojave benignih ili malignih oboljenja, Kronova bolest itd. Pored dijanosotičke svrhe, kolonskopija se može koristiti i kao terpaijska metoda, kao što je slučaj u otklanjanju polipa u debelom crevu.


Kolonoskopija se je svakako jedna od neinvazivnih i bezbednih procesa, bilo da se koristi u diijagnostičke ili terapijske svrhe. Međutim i pored toga, kolonoskopija može izazvati posledice. One se javljaju ukoliko se vrši kod pacijenata koji su stariji više od 6o godina, zatim pacijenata koji koriste terapiju za koagulaciju krvi, onih koji se leče zračenjem itd. Više o kolonoskopiji saznajte na https://www.hirurgijadrdraskovic.rs/kolonoskopija .

Najčešće primene

Kolonoskopija se indikuje u različitim sluajevima, a najčešći razlozi za to jesu bolovi u stomaku, krvarenje iz digestivnog trakta, krvava, tamna ili sluzava stolica, dijareja, sumnja na kancer ili polipe.

Pre kolonoskopije, svaki pacijent dužan je da se pripremi na način koji mu lekar saopšti. Pripreme su neophodne radi smanjenja mogućih komplikacija kao i lakšeg pristupa odnosno uvida u stanje debelog creva.

Pre kolonskopije potrebno je uzdržavanje od uzimanja čvrste hrane, na dan procesa kao i dan pre procesa. Takođe, pre izvođenja kolnoskopije ne treba piti tečnost, već isključivo do pet sati pre procedure. Tada se mogu uzimati voda, supa, čajevi, bistri voćni sokovi.

Obično ose pre kolonoskopije savetuje pražnjenje creva uz pomoć rastvora koji će olakšati pražnjenje. Rastvor obično ima gorak ukus koji može izazvati mučninu i nelagodu, ali ga pacijenti najčešće opisuju kao najteži deo čitave procedure. Nakon toga, pacijent daje svoje podatke i lekar uzima anamnezu, nakon čega pismeno mora potvrditi pristanak na kolonskopiju.

Proces kolonoskopije

Kolonoskopiju izvodi lekar, odnosno gastrolog, specijalizovan za endoskopiju. Sam instrument, uvodi se kroz čmar do debelog creva. Čitav proces traje između trideset minuta i sat vremena. Izvodi se tako što pacijent leži na levom boku, i može se primenjivati uz anesteziju ili analgetike, kako bi se bol smanjio. Pacijetni proces opisuju kao bezbolan i neosetan, te ga mnogi i prespavaju. Tokom kolonoskopije, pacijentu se sve vreme mere vitalni znaci, odnosno puls, kiseonik i krvni pristisak.

Na kraju instrumenta koji prolazi kroz debelo crevo, nalazi se kamerica i lampa, koji omogućavaju detaljan pregled preko ekrana. Tokom procedure, lekar je u mogućnosti da izvede i biopsiju, ili terapijski otkloni postojeće polipe, što je takođe bezbolna procedura.

Procesi nakon tretmana

Nakon tretmana, potrebno je da pacijent obezbedi pratnju, posebno ukoliko je tokom kolonoskopije bio pod anestezijom. Bez obzira na pratnju, nakon završene procedure, pacijent se zadržava na posmatranju dok sedativi i anestezija ne prestanu sa delovanjem, nakon čega mnogi pacijenti osećaju potrebu za spavanjem. Isto tako čest je i osećaj umora, stoga je samostalna vožnja do kuće storog zabranjena bez obzira što se verovatno osećate zdravo i sposobno. Isto tako prrporuka je da se pacijent taj dan odmara, bez povratka na posao.

Nakon čitave procedure, pacijent dobija izveštaj lekara i nlaza kolonoskopije. Ukoliko je uzeta biopsija, rezultati se očekuju u razdoblju od par dana do dve nedelje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *