Prevencija i lečenje ešerihije koli u trudnoći

Sasvim uobičajen stanovnik digestivnog traka životinja i ljudi – ešerihija koli uzrokuje mnogobrojne zdravstvene probleme kada se nađe tamo gde joj nije mesto. Ešerihija je uzročnik crevnih i urinarnih infekcija čije lečenje nije nimalo jednostavno. Čak i kada se tretman lečenja infekcija koje ešerihija izaziva pokaže kao uspešan, uvek vreba opasnost od njenog vraćanja.

Urinarne infekcije koje izaziva ešerihija su prema statistikama češće kod žena u drugom stanju. Trudnice isto tako mogu da obole i od crevnih infekcija. I jedna i druga infekcija u trudnoći može da stvori velike probleme: mogu da uzrokuju prevremeni porođaj, rođenje deteta male telesne težine ili, u najgorem slučaju, spontani pobačaj.  Zbog toga se treba držati one stare narodne izreke: bolje sprečiti nego lečiti.

Preventivna zaštita od ešerihije koli

S obzirom na to da je lečenje infekcija koje ešerihija izaziva težak i dug proces, svakako je dobro (posebno u trudnoći) preventivno se čuvati. Kada je reč o hrani i piću ne preporučuje se konzumiranje alkohola, cigareta i kofeinskih napitaka, nepasterizovanih voćnih sokova i mlečnih proizvoda, kao i mesa i mesnih proizvoda koji nisu termički obrađeni. Sa druge strane, savetuje se unošenje što većih količina tečnosti (pre svega vode) i konzumiranje hrane koja je bogata antioksidansima poput borovnica, paradajiza ili tikvica.

Kada je u pitanju higijena savetuje se održavanje lične higijene genitalnog područja, kao i nošenje komotnih umesto uskih odevnih predmeta. Jake sapune, gelove za tuširanje i antiseptičke kreme potrebno je izbegavati jer oni mogu povećati rizik od razvoja urinarnih infekcija budući da zajedno sa lošim uništavaju i korisne bakterije. Ležanje u toplim kupkama treba izbegavati i zameniti tušem. Mokrenje pre i posle seksualnih odnosa takođe sprečava pojavu infekcija urinarnog trakta.

Medicinsko lečenje infekcija čiji je uzročnik ešerihija koli u trudnoći

Infekcije koje uzrokuje bakterija ešerihija koli leče se različito, u zavisnosti od toga o kakvoj je infekciji reč. Upale odnosno infekcije mokraćne bešike leče se pomoću antibiotiku. Tretman obično traje od sedam do deset dana. Budućim majkama rade se testovi urina, meri krvni pritisak i radi ultrazvučni pregledi kako bi se kontrolisalo stanje i majke i nerođenog deteta. Povećan nivo bakterije ešerihije koli u mokraći leči se na sličan način, takođe antibioticima, kako bi se sprečio nastanak urinarnih infekcija. Simptomi infekcija se mogu povući nekoliko dana nakon početka tretmana, ali je tretman neophodno sprovesti do kraja da bi infekcija u poptunosti bila izlečena.

Lečenje urinarnih infekcija bubrega najčešće podrazumeva hospitalizaciju. Trajanje hospitalizacije varira u zavisnosti od tretmana. Najčešće, obolela osoba ostaje u bolnici dan ili dva dok se vrše testovi poput urinokulture i ultrazvuka i dok se temperatura tela ne spusti na normalnu. Dalje lečenje podrazumeva upotrebu antibiotika, naravno onih koji u trudnoći nisu štetni za plod

Lečenje infekcija čiji je ešerihija uzročnik prirodnim putem

Ešerihija koli se osim antibiotika može lečiti i prirodnim putem pomoću čajeva i regulacijom ishrane. Čaj od đumbira se u trudnoći preporučuje ne samo ukoliko trudnica leči infekcije izazvane ešerihijom, već i za ublažavanje mučnina. Osim njega, za lečenje infekcija preporučuju se još i čaj od brusnice, hajdučke trave, peršuna i kukuruzne svile.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *