uredjenje sana

Pravila za uređenje malih stambenih prostora

Većina nas mašta o životu u prostranim, raskošno ukrašenim kućama ili stanovima, ali samo manjina i ima tu privilegiju. Ostatak nas definitivno treba da se dovija i više puta razmišlja o tome kako će koji element uklopiti u svoj mali stambeni prostor, ali koliko god to (možda) zvučalo interesantno, zapravo je (često) krucijalni problem.

Kada ste ograničeni sa prostorom, ograničeni ste još u mnogim drugim stvarima, što dalje implicira da je i vaš životni stil prilično ograničen i često otežan upravo zbog nedostatka prostora. Primera radi, ako ste oduvek želeli da imate veliki francuski ležaj ali je vaša soba jako mala i ne može da „izdrži“ toliki krevet, očigledno ste zauvek uskraćeni za divan, opuštajući san u prostranom krevetu!

Uglavnom, šta je tu je, nije sve tako crno, a u uređenju malih stambenih prostora svakako vam može pomoći nekoliko trikova uz pomoć kojih nećete toliko ni osetiti skučenost svog životnog prostora.

Budite praktični

Kada smo već kod štednje prostora, potrebno je da budete mudri kada birate i raspoređujete nameštaj. Na primer, podne police zauzimaju mnogo više mesta nego one koje mogu da budu postavljene duž zidova. Ako razmišljate na ovaj način, ko zna, možda i možete da nabavite francuski ležaj na uštrb nekih drugih elemenata nameštaja!

Takođe, uzmimo na primer televizor. On ne mora da stoji na jednoj od tih polica i zauzima dragoceni prostor već se može „podići“ na zid zahvaljujući nosačima za televizore! Nosači za televizore su jedna od onih genijalnih i spasonosnih „stvarčica“ koja definitivno pomaže u slučaju uređenja manjih prostora. Važno je istaći da nosači za televizore nisu i ne treba da budu univerzalni, već ih odaberite u skladu sa svojim uređajem, ali i samim prostorom. Samo tako ćete garantovano moći ne samo da uštedite prostor, već i da uživate u samoj usluzi i svojoj omiljenoj aktivnosti.

Počnite da živite minimalistički

Mali prostori ne trpe mnogo stvari. Dakle, pod broj jedan, možete da se otarasite svih stvari koje su vam višak ili, pod broj dva, možete napokon da naučite kako da ih pametno skladištite tako da ne zauzimaju mnogo prostora. Uglavnom, mali stanovi i kuće vole minimalizam jer nas ovaj način uređenja enterijera uči da se naviknemo na „manje je više“ filozofiju i u svoj dom unesemo samo ono najbitnije što pritom izgleda jako stajliš!

Ovo dalje znači da je krajnje vreme da se provere i isprazne ormari, police, zatrpani stolovi i fioke koje čuvaju ko zna šta! U vašem domu tako ostaju stvari koje su vam neophodne, koje koristite i koje, prosto, imaju svrhu. Hajde da malo budemo i banalni – ne trebaju vam tri police? Ostavite samo jednu. Kraj priče. Tako štedite prostor, unosite red u svoj dom, a sebi definitivno štedite i vreme potrebno za čišćenje i sređivanje kuće.

Mudro birajte boje i detalje

Dakle, nosači za televizore su jedan od primera pametno odabranih detalja jer vam omogućavaju da svoj televizor nekako izmestite iz prostora koji može da bude mnogo bolje iskorišćen. Nosači za televizor se lako ugrađuju u zid, a zahvaljujući svojoj fleksibilnosti, iz bilo kog dela prostorije možete da uživate u omiljenom programu.

Takođe, kada živite u malom stanu ili kući, uvek dobro dođu višenamenski komadi nameštaja po meri ili komadi koji se lako rasklapaju i pretvaraju u neki novi element. Na primer, tabure može da služi i kao stolica/stočić, ali i kao „rupa bez dna“ u kojoj možete da čuvate brdo drugih stvari. Stolovi koji se rasklapaju tako da dobijete bar još dve stolice uz njih su takođe pametan izbor za male kuhinje.

Trudite se da vam stan bude dobro osvetljen kako bi izgledao prostranije, a beli zidovi takođe „otvaraju“ prostor. Uz kombinovanje nameštaja i neutralnih boja lako možete, makar vizuelno, svoj dom da učinite većim i komotnijim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *