Polovni auto delovi – cene, vrsta, nabavka: kompletan vodič

Najčešće nedoumice u vezi sa Vašim autom uglavnom će biti vezane za situaciju kada su u pitanju polovni auto delovi. Kako biste bili stoprocentno sigurni da ste doneli pravu odluku, sastavili smo za Vas mini-vodič, odnosno odgovore na najčešća pitanja.

Polovni auto delovi i za polovan automobil?

Svi kupci saglasni su u tome da se morate pomiriti sa tim da se u polovni auto mora makar malo dodatno ulagati, ali i da nije uvek preporučljivo da se za isti nabavljaju i polovni auto delovi. Zašto?

Pre svega, iz razloga bezbednost, a zatim i finansija. Kako se može desiti da Vas polovni auto delovi ne posluže određeni (predviđeni) period, tako postoje i oni elementi koji se nipošto ne smeju nabavljati u polovnom stanju.

Već nakon same kupovine, dobro je uraditi servis, te promeniti sistem zupčanja, odnosno zupčasti kaiš, rolere i španere i vodenu pumpu. Takođe, auto delovi koji spadaju u set kvačila i kočioni sistem, moraju biti zamenjeni novim. Tek tada možete reći da ste nabavili vozilo koje će Vas zaista i služiti.

Gde se nabavljaju polovni auto delovi?

Polovni auto delovi se, kao što verujemo da znate, nabavljaju na auto otpadima. Međutim, kako je tamo često teško pronaći određeni deo jedne marke i slično, bilo bi dobro da se okrenete i pretragama na interenetu.

Preporuka je i da se nikako ne kupuje od mehaničara-preprodavaca za koje nemate preporuku, već da je bolje i da sami krenete u nabavku.

Na šta treba paziti prilikom kupovine?

Kada se kupuju polovni auto delovi, treba pre svega paziti na njihovo stanje. Recimo, ako kupujete retrovizore, dobro pogledajte da nisu slučajno i minimalno oštećeni.

Kako se određeni auto delovi ne mogu ugraditi u sve automobile, obratite pažnju i da kupujete one koji su iste marke kao i Vaša kola.

Istovremeno, nemojte pristati da sami skidate delove sa auta na otpadu, kako ih ne biste oštetili, već se za isto obratite za to zaduženom prodavcu.

Ako ste u mogućnosti, uvek je dobro povesti i mehaničara od poverenja u nabavku.

Šta je zaista isplativo?

Nekada se može desiti da su Vam potrebni oni auto delovi, poput menjača, retrovizora, stakala, brisača ili limarije, koji su zaista isplativiji kao polovni, a ništa ne remete ako se ne nabave kao novi.

Stoga se obavezno okrenite auto otpadima ako Vam nešto od navedenog fali, kao i za branike, farove, migavce, sedišta i kvake.

Da li polovni auto delovi imaju neke prednosti?

Cena je, naravno, prva prednost koju imaju polovni auto delovi. Međutim, videli smo da se neki od njih ipak moraju nabavljati kao novi.

Pored toga, postoje i oni originalni, a polovni, auto delovi određene marke, čija je kupovina bolja od nabavke novih delova sumnjivih i neproverenih proizvođača. Takvi elementi često su i skuplji, ali opet jeftiniji od novih kod ovlašćenog prodavca.

Pored cene, ovo je, dakle, glavna prednost koju mogu imati polovni auto delovi, mada i to zavisi od slučaja do slučaja, te je svakako dobro informisati se pre kupovine.

Kakvo je Vaše iskustvo?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *