vozaci kamiona

Polaganje za C kategoriju i njene prednosti

U poslednje vreme se sve više govori o tome koliko su vozači kamiona traženi, kako kod nas i u regionu, tako i svuda po svetu. Jedna od zemalja gde je deficit u ogromnim brojkama izražen jeste i Amerika, pa nije redak slučaj da naši vozači odlaze tamo u potrazi za svojim poslom i potrazi za nekim boljim životom.

Polaganje za C kategoriju ima samim tim brojne prednosti, ali i određene uslove koji se moraju ispoštovati kako bi se pristupilo obuci i samom polaganju, o čemu danas zapravo najviše i govorimo u ovom tekstu.

Sve što treba da znate o polaganju za C kategoriju

Polaganje za C kategoriju, kao što smo već napomenuli, ima određene uslove koji se moraju ispuniti. Najpre, kandidat pri samom prijavljivanju mora imati najmanje 20 godina kako bi se uopšte prijavio na obuku i kako bi je završio, dok za polaganje mora imati 21. i više godina. Osim godina, svaki kandidat koji se prijavi za polaganje za kamion mora imati najmanje dve godine vozačkog dozvola, što znači da mora najmanje dve godine posedovati vozačku dozvolu za B kategoriju, ali ne probnu, već stalnu važeću dozvolu. Kada su ovi uslovi ispunjeni, uz važeći lični dokument i lekarsko uverenje za C kategoriju, obuka može da se realizuje.

Sama obuka sastavljena je iz dva dela, teorijskog i praktičnog, s tim što oni ne traju kao što je to slučaj sa B kategorijom. Teorijska nastava traje 7 časova, dok praktična obuka traje 15 časova kada je u pitanju polaganje za C kategoriju. Kao i kod ostalih, tako postoje i testovi za C kategoriju, koji u velikoj meri pomažu tokom učenja za polaganje teorije. Sami testovi za C kategoriju su podeljeni prema oblastima, te svaki test na kraju daje obaveštenje koliko ste tačnih odgovora imali i da li bi to bilo dovoljno za prolazak, a potrebno je 90 % i više tačnih odgovora za prolazak. Nakon polaganja zvaničnog testa sledi polaganje vožnje i kada se sa tim završi kandidat dobija svoju vozačku dozvolu za C kategoriju.

Nakon polaganja za kamion u stvari dolazi do toga da kandidat počinje time da se bavi kao svojim pravim i izvornim poslom. C kategorija najpre zbog toga ima veliku prednost, jer mnogi poslodavci smatraju to  veoma važnom referencom u CV-ju, često odlučujućom. Najveća prednost jeste u tome što se vozačka dozvola za C kategoriju posmatra kao diploma koja donosi vrlo dobru zaradu ili koja može da donese prilično velika primanja. Najpre, vozači kamiona i teretnih vozila su traženi u brojnim kompanijama koje postoje kod nas, traženi su u zemlji i celom regionu, jer se radi o profesiji koja nema dovoljno radnika. Osim toga, iskustvo vožnje kamiona jedna je od pristupnica celom svetu.

Iako se naša dozvola negde ne priznaje, sa znanjem i iskustvom, odgovarajućim dokumentima, vozači lako mogu da polažu u određenoj zemlji ponovo za C kategoriju i da na taj način dobiju poslove koji donose velike zarade na mesečnom nivou. Osim toga, u Americi se polaganjem za kamion dobija i legalno boraavište na 5 godina, što daje još veću važnost ovom dokumentu i prednost koja je primamljiva mnogima, a posebno mladima u naše vreme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *