Usb kabl

Osnovne razlike USB kablova i kako odabrati pravi za vaše potrebe

Na prvi pogled, USB kablovi se nekako međusobno ne razlikuju. Uglavnom je to kabl koji ima dva različita kraja, odnosno, dva različita konektora na svojim krajevima, te služi za povezivanje dva uređaja ili za punjenje mobilnih telefona.
Prvi USB kabl nije napravljen kako bi se punile baterije, budući da smo u tom trenutku bili daleko od postojanja pametnih telefona, već mu je namena prvobitna bila da poveže dva različita uređaja, kako bi među njima došlo do razmene podataka, najčešće audio i video snimaka.

Tek kasnije, u novije vreme, oni su dobili funkciju punjenja baterija na mobilnim telefonima. Ali, upravo taj razvoj je učinio da se rode i brojne razlike među USB kablovima, pa danas poznajemo tri osnovne razlike, kao i USB kablove koji su različittih snaga.

Usb kabl tipa A

Ovo je svakako USB kabl koji je nama najpoznatiji, jer se on dobija uz kupovinu svakog android telefona, a jednostavno je propratna oprema koju svaki dom ima bar u nekoliko komada. Upravo je USB kabl tipa A standard za nas, jer se koristio za povezivanje dva uređaja, jer on postoji još od 90-ih godina, a danas se koristi za punjenje telefona, povezivanje telefona sa kompjuterom, jer je na jednom kraju konektor tipa A, koji odgovara adapteru za punjač, kompjuter i drugo.

USB kabl tipa B

Osnovni oblik USB kabla tipa B je većini slabo poznat, jer se konektor tipa B koristi za povezivanje hard diskova, štampača, što realno ne radimo baš svi. Ali, u okviru ovog tipa USB kabla, ono što je nama poznato jeste mikro USB kabl, čiji se konektor nalazi na drugoj strani kabla koji ima konektor tipa A. To je zapravo konektor koji je potreban pametnim telefonima, tačnije androidima, kamerama, foto-aparatima…

USB kabl tip C

USB kabl tip C je više poznat u narodu kao USB za iPhone. Iako zvuči nešto smešnije, USB za iPhone se tako zove samo zbog toga što je i dalje isključivo u upotrebi za Apple uređaje, ali se stremi ka tome da USB za iPhone postane USB kabl tip C koji je standardan za sve uređaje. Razlog tome jeste što se na oba kraja kabla nalazi konektor tip C, što upućuje na to da svi uređaji, od mobilnih telefona, preko kompjutera, tableta i ostalog, imaju isti ulaz, što je svakako standard koji bi bio praktičniji i lakši za korištenje, odnosno praktičniji, što jeste zahtev savremenog doba.

Kada birate USB kabl za sebe, onda morate znati svakako zbog koje namene, kako biste kupili tip koji vam odgovara, odnosno, morate znati koja kombinacija konektora na USB kablu vam treba. Ali, pored toga, možete ih razlikovati i po njihovoj snazi. Pa tako postoji USB kabl koji je u mogućnosti da u sekundi prenese veću ili manju količinu podataka, izraženu u megabajtima, odnosno, postoji USB kabl koji ima mogućnost da vam napuni bateriju mobilnog telefona za nekoliko sati i USB kabl za brzo punjenje koji će bateriju napuniti za samo sat vremena. To koji ćete Usb kabl na osnovu ovih razlika odabrati nije velika problematika, jer aposlutno svaki od njih može da se koristi za sve uređaje, bez bojazni da to može nešto da poremeti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *