Od dodatne aktivnosti za kućni budžet do ozbiljnog biznisa: ketering

Ako Vas uveseljava spremanje jela drugima, zašto svoje umeće ne pretvorite u ozbiljan biznis ili dodatni prihod za kućni budžet tako što ćete početi da se bavite keteringom?

I dalje pokušavate da se pronađete u nekom poslu? Ne odgovara Vam klasično radno vreme, uštogljenost kancelarijskog prostora, guši Vas ta jednoličnost i željni ste kreativnijih stvari? Postoji veliki broj relativno novih i potencijalno zanimljivih poslova u kojima biste mogli okušati sreću, pogotovo ako već imate sklonost ka nečemu. Tako npr. ako Vas uveseljava spremanje jela drugima, vešti ste i rado provodite vreme u kuhinji, neumorni ste u smišljanju novih đakonija zašto svoje umeće ne pretvorite u posao i tako spojite lepo i korisno? Verovatno ste se već upoznali s pojmom keteringa, ali da li ste ikad pomislili da bi ovo mogao biti idealan posao za Vas? Pre nego što bilo šta kažete, zapitajte se malo koliko dobro zapravo poznajete sve što ketering nudi, bilo kao posao na duže staze ili bar kao neka vrsta hobija. Kako tačno izgleda zarađivati novac na ovaj način?

Ketering – inovativna poslovna ideja

Za početak, ono što će Vas obradovati jeste saznanje da za ovaj vid posla nisu neophodna neka nerealno visoka ulaganja, a i ono što uložite ćete  verovatno jako brzo povratiti. Drugo, dodatna olakšavajuća okolnost i ono što će Vas sigurno ohrabriti jeste činjenica da  prostor za rad čini u stvari Vaša kuhinja, a ima li boljeg, sigurnijeg i proverenijeg mesta za kuvanje za Vas, starog kuhinjskog vuka? Ipak, treba imati na umu kako ne možete očekivati da posedujete ketering-servis koji donosi velike prihode, a da i dalje pripremate neophodnu hranu i piće kod kuće. To nije realno očekivati, ali pošto tek krećete i upuštate se u nešto novo, što nosi sa sobom i neku vrstu nesigurnosti, logično je i sasvim dovoljno krenuti sa manjim radnim prostorom koji možete priuštiti. Isto važi i za Vašu ponudu, tj. asortiman hrane i pića koji ćete pripremati. Razmislite i istražite koja vrsta jela se najviše traži, da li je to tradicionalna kuhinja ili neka strana. Imajte na umu i količinu koju treba skoro svakodnevno pripremiti, smatramo da bi bilo bolje startovati sa skromnijom ponudom koju ćete postepeno proširivati. Tako ćete biti sigurni da Vam neće zafaliti vremena. Ketering je u stvari vrlo širok pojam i pod njim se podrazumevaju 3 vrste usluga, pa tako u skladu sa očekivanjem mušterije od Vas može biti zahtevano:

  1. pružanje pune usluge gde mušterija ima prostor, a od Vas očekuje posluženje, inventar, ali i ljude koje će služiti, ukratko potpunu organizaciju događaja;
  2. samo obezbeđivanje konobara, koji će učestovati u služenju, pripremi te sređivanju dok je ostalo na mušteriji;
  3. pripremu neophodne hrane i pića bez učešća u ostalim poslovima.

Krenite sa trećom opcijom, jer ipak na početku imate ograničena sredstva i niste dovoljno uhodani. Takođe, možete se koncentrisati na određene događaje i npr. raditi samo venčanja, rođendane, poslovne večere ili koktele. To će Vam pojednostaviti posao dok ne naučite osnove. Poželjno je za ketering da posedujete nešto više od pukog entuzijazma, jer ovaj posao iziskuje veliku posvećenost. Idealno bi bilo da imate i neko ranije iskustvo ili dodir sa ugostiteljstvom. Treba se pozabaviti i pitanjima pakovanja, dostave, a i osiguranja. Od Vas se očekuje dobra organizovanost, tačnost, ali i da budete hladne glave. Ipak, dinamičnost posla, sama činjenica da radite ono u čemu ste dobri uz mogućnost upoznavanja dosta ljudi čine ketering poslom kome treba dati šansu.

Ketering Beograd

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *