medicinska skola

Medicinske škole – Sve što trebate znati

Prilikom upisa srednje škole, učenici se sve više opredeljuju za upisivanje određenih zanata, kako bi se na vreme usmerili za određeno zanimanje ili kako bi jednostavno postavili temelj za buduće karijere. Ono što je dobro poznato jeste da završetkom usmerene srednje škole, maturanti imaju „zanat u ruci“ i bez brige i bojazni mogu tražiti posao u struci, za razliku od onih koji završe gimnaziju.

Iako je u gimnaziju otišla većina društva, opredeliti se za određeno usmerenje je dodatna sigurnost ukoliko neko kasnije ne bude u prilici da svoje školovanje nastavi upisom na fakultet. Međutim, danas čak ni upis na fakultet ne garantuje posao, ali ni diplomu, pa eto još jedan razlog zbog kojeg je bolje upisati određenu srednju školu.

Medicinske škole u Srbiji, su visoko rangirane srednje škole, te je poznato da se u njih upisuju uglavnom odlični đaci. Pojedini smerovi u medicinskoj školi, zahtevaju da učenici budu tzv. „Vukovci“ kako bi mogli da ih upišu. To sve naravno zavisi i od broja učenika koji su na listu želja dodali određeni smer, jer broj učenika doprinosi konkurenciji pa samim tim i broj bodova koji su potrebni za upis.

U usmerene škole spadaju medicinska, ekonomska, tehnička, muzička, umetnička, šumarska, poljoprivredna i druge. Svaka od navedenih škola ima dodatne smerove i usmerenja koja osnovcima daju više izbora za upis i ono čime smatraju da će se baviti tokom života.

Smerovi u medicinskoj školi

Iako se plan i program medicinske škole kod nas ne razlikuju previše, izbor smerova je različit od grada do grada, ali i od godine do godine. Tako na primer, Medicinska škola Kraljevo ove godine u ponudi za izbor, imala je 5 različitih smerova, dok su u prethodnoj školskoj godini u ponudi bila 4 različita smera za upis učenika.

Iz tog razloga, pri upisu medicinske škole, potrebno je odlučiti se za smer koji vas najviše privlači ali i tražiti informacije o tome da li će taj smer biti u ponudi za upis kada je vama potrebno. Najčešći smerovi koje medicinske škole imaju u planu svake godine jesu: Zubni tehničar , Medicinska sestra – vaspitač , Farmaceutski tehničar , Medicinska sestra – tehničar.

Od ostalih smerova, većina medicinskih škola nudi i smerove Fizioteraputski tehničar, Kozmetički tehničar, Pedijatrijska sestra – tehničar, Laboratorijski tehničar, Stomatološka sestra- tehničar.

Predmeti u medicinskoj školi

Ono što većina medicinskih škola nudi, jeste mogućnost prelaska sa jednog na drugi smer, tako da ukoliko smatrate da ste odluku doneli pogrešno i upisali smer koji vam se više ne dopada, polaganjem razlike ispita možete upissati sada željeni smer u istoj školi. Kao i u većini škola, prva godina se po nastavnim poredmetima ne razlikuje između smerova, kako to biva sa prelaskom u više razrede, kada predmeti postaju sve stručniji.

Geografija, istorija i matematika prisutni su na početku kako bi vas podsetili na gradivo koje već znate, dok se sada pripremate da budete stručni u znanju iz samo vaše oblasti. Pa tako će vas na drugoj i trećoj godini dočekati novi predmeti kao što su higijena, mikrobiologija, farmakologija, kineziologija i mnogi drugi.

Ono što posebno raduje učenike medicinske škole jeste praktična nastava, koja se u starijim razredima odigrava više puta nedeljno u zdravstvenim institucijama. Na taj način učenici stiču potpuni uvid u svoje zanimanje, stiču određeno iskustvo u radu ali i donese odluku o tome da li će se baviti poslom za koji uče, u budućnosti. Pored sticanje potrebnog znanja i iskutva, praksa je prilika za timski rad i druženje u grupama van školskih učionica, što učenicima dodatno doprinosi jer mogu da uče na zabavan i dinamičan način.

Ako vam ovaj tekst nije pomogao da odlučite da li je medicinska škola za vas, pročitajte još ovaj tekst koji govori više o tome kako odabrat8i srednju školu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *