Kratak vodič: kako odabrati burme?

Uzimajući u obzir činjenicu da su burme jedini deo nakita koji se bira sa namerom da se nosi stalno, nekako je prirodno da želimo da bude što perfektniji. Bilo da je vaš lični izbor tradicionalniji ili imate ideju da to bude jedinstvenije rešenje, postoji nekoliko trikova, kako da odaberete burme koje najviše pašu vašem ličnom stilu. Najbolji početak je odabir plemenitog metala od koga će vaš nakit biti načinjen. U ponudi je veliki broj metala koji su različitih stilova i osobina.

Žuto zlato

Uglavnom je odabir burme od žutog zlata namenjen tradicionalnim tipovima. Pošto je dvadesetdvokaratno zlato previše mekano za svakodnevno nošenje, preporuka je da se biraju burme izrađene od osamnaestokaratnog žutog zlata. Zašto? Zato što osamnaestokaratno zlato, pored ovog plemenitog metala, sadrži i čvršće metale koji su idealni za svakodnevne izazove.

Belo zlato

Prstenje izrađeno od belog zlata je najkomplementarnije prstenju od platine. Najčešće su burme od belog zlata presvučene rodijumom, koji poboljšava pojavnost istog. Istina je da tokom vremena, ova rodijumska presvlaka može da se skine, ali takođe je i istina da nju možete obnoviti. Tako će vaš prsten stalno izgledati kao nov.

Platina

Burme od platine postaju sve popularnije među mladim parovima. Ovaj beli metal je velike čvrstoće i pogodan je kao materijal za nakit koji se svakodnevno nosi. Ređi je i mnogo skuplji u odnosu na zlato, ali je postojaniji i odoleva vremenu. Ukoliko niste u mogućnosti da priuštite burmu od platine, najpogodnija zamena su burme sačinjene od paladijuma. Paladijum je najbolja zamena  za platinu zbog svoje boje i kvaliteta, a cena mu je znatno pristupačnija.

Titanijum

Titanijum je sve zastupljeniji u juvelirskom zanatu. Boja titanijumskih burmi se značajno razlikuje od onih od platine ili paladijuma, one su otporne na grebanje i vrlo su lagane za nošenje. Cirkonijum,  crni cirkonijum kao i volfram karbid su još neki metali ili legure metala koji pariraju osobinama i pojavnosti tittanijuma.

Oblik

Nakon odabira metala od kog će vaš prsten biti izrađen, nameće se pitanje kakv oblik burme želite? Standardan oblik burme je svima dobro pozna, da, oblik kruga. Ali, postoji još zanimljivih dizajnova ovog nakita, neki od njih su pravougaoni, neki zauzimaju D oblik u prostoru (ravni su sa unutrašnje strane dlana, a zaobljeni prema spoljašnosti.

Dijamant ili dragi kamen

Kada ste završili sa odabirom materijala od kog će vaša burma biti napravljena, ostaje još jedno  pitanje o kom treba razmisliti. Da li želite da vaš prsten ima dijamant ili dragi kamen? Ako se odlučite za dragi kamen, izbor je jako širok. Možete ih birati u zavisnosti od boje ili ipak na osnovu individualnog značenja svakog dragog kamena. Dok  kod prstenja sa dragim kamenom najizraženiji je momenat njihove obojenosti. Kod dijamantskog prstenja jesituacija malo drugačija. Dijamant ne samo vašoj burmi, već i vašoj ruci daje sjaj. Oblici dijamanta mogu biti različiti, od geometrijskih oblika kao što su krug ili kvadrat, oni mogu biti i raznih drugih oblika. Što je oblik dijamanta kompleksniji, burma dobija na glamuroznosti, ali je i verovatno skuplja.

Mnogo je opcija koje stoje na raspolaganju svim budućim supružnicima, kada je odabir burmi u pitanju. Ovo su neki predlozi koje možete uzeti u razmatranje, dok se budete odlučivali za prsten koji je simbol ljubavi između vas i vašeg partnera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *