Koliko novca je potrebno za opremanje dečije sobe – saveti za roditelje

Opremanje sobe za dete vrlo često može da bude izuzetno stresna aktivnost. Gomila pitanja i nedoumica. Šta sve treba da se nađe u dečijoj sobi, koliko su te stvari bezbedne za dete i kako najbolje dekorisati tu prostoriju koja mora da odiše ljubavlju i spokojstvom? I naravno koliko sve to može da košta?

Dečija soba zbog mnogobrojnih aktivnosti mališana je vrlo često više haotična i pretrpana nego uredna. Deca rastu izuzetno brzo, a samim tim menjaju se njihove potrebe i želje. Iz tog razloga, važno je pažljivo napraviti računicu i ne zaletati se sa kupovinom preskupih stvari, koju će vaša deca brzo prerasti i neće im više biti interesantne.

Kreativnost, prostor koji je na raspolaganju, ali i novac ključni su faktori koji roditeljima predstavljaju najveći izazov prilikom opremanja dečije sobe. Međutim, uređivanje dečije sobe može biti i zabavna aktivnost, pogotovo ako se radi “u saradnji” sa mališanima, a dobar plan i kreativnost mogu uštedeti i vreme i novac.

Izazov novopečenih roditelja – opremanje sobe za bebu

Čini se da je najteži zadatak, kada je u pitanju opremanje sobe za decu, kako opremiti sobu za bebu. Prilikom odabira nameštaja za bebu, pravi potez bio bi da se odaberu elementi koji bi mogli da se upotrebe i u nešto starijem uzrastu, s obzirom na to da bi to bilo mnogo ekonomičnije za kućni budžet.

To se svakako ne odnosi na elemente kao što su krevetac, komoda za prepovijanje ili stvari poput bebi posteljine sa ogradicom namenjenih samo za taj uzrast. Za takve stvari uglavnom i jeste potrebno izdvojiti nešto više novca, ali na tome ne bi ni trebalo štedeti s obzirom na to da su te stvari neophodne bebi i važno je da budu odgovarajućeg kvaliteta.

S druge strane, ormarići, police ili komode za garderobu bez problema mogu da posluže i za nešto stariju decu, pa ako kupujete nove elementi imajte na umu da će moći da posluže duži niz godina. Ipak, možete koristiti i polovne komade ovakvog nameštaja koji su u dobrom stanju, što će dodatno doprineti uštedi novca.

Opremanje sobe za malo stariju decu

Kada je reč o nešto starijoj deci, uzrasta od 2 do 5 godina, važno je da pre nego što prionete na posao razmislite šta je detetu zaista potrebno. Suština je da odaberete osnovne komade nameštaja, kao što su krevet, ormar, komoda sa dovoljnim brojem polica, kao i elementi za odlaganje igračaka.

Dečije sobe su vrlo često nešto manje kvadrature, ali svejedno u njoj je potrebno stvoriti i dovoljno prostora za igru. Zato, držite se samo onoga što je osnovno i neophodno: opremite dečiju sobu samo onim što je potrebno imati, a ne onim što bi bilo dobro imati. Na taj način, nećete otići u krajnost i potrošiti mnogo novca, već ćete postupati ekonomično i praktično.

Važno je da ne trošite previše novac na nepotrebne stvari i stvari koje će vaše dete brzo prerasti i neću mu više biti zanimljive. Iako nijedan roditelj ne želi da štedi na svom detetu, ekonomično razmišljanje je uvek potrebno i korisno.

Još jedan razlog da ne uložite mnogo novca u opremanje sobe za decu ovog uzrasta jeste što će ona vrlo brzo, čim krenu u školu, da menjaju interesovanja pa je preuređivanje i ponovno opremanje svakako neminovno.

Opremanje sobe za školarce

Kada je u pitanju opremanje sobe za decu koja su školskog uzrasta, važno je da se obrati pažnja na sve one neophodne komade nameštaja i detalje koji će im pomoći u efikasnom savladavanju školskih obaveza.

Za školarce su najvažnije stvari koje mora da ima u sobi nešto veći krevet, ormar, kao i radni sto sa dovoljnim brojem fioka i polica gde mogu da se odlažu knjige. Pored toga važno je da ostane dovoljno prostora u sobi da dete može da se igra, a potrebno je obratiti pažnju i na boje u sobi koje bi trebalo da budu svetlije i nenametljive.

Dakle, savet za roditelje koji imaju školarce jeste da prilikom opremanja sobe za dete obrate pažnju da nabave sve one njemu neophodne stvari, a da preskoče trošenje na komade koje će detetu samo smetati.

Imajte na umu da radni sto može da traje tokom celog školovanja, pa je ulaganje u ovaj komad nameštaja isplativo. Slična stvar je i sa krevetom, ali i ormarom. Ovo je period kada se izbacuju infantilni detalji i dekoracije pa je izvesno da će tako opremljena soba moći da posluži sve do pubertetsko-tinejdžerskog perioda.

Iako je opremanje dečije sobe vrlo često “skup hobi”, ono je neminovno, ali postoji rešenje kako da se iz tog proces izađe što povoljnije. Pametno i pažljivo pristupanje “problemu” opremanja dečije sobe je od krucijalnog značaja da se izbegne finansijski šok.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *