Srednja skola upis

Koju srednju školu upisati?

Osnovna škola se završila (kad pre?!) i vaše dete se nalazi pred prvom većom životnom odlukom koja obično utiče na sve ostale koje se tiču obrazovanja i karijere – koju srednju školu upisati? Da li odabrati privatnu srednju školu ili možda bolje državniu? Da li odabrati gimnaziju ili neku stručnu školu? A šta je sa smerom? I, možda i najvažnije, šta će društvo odabrati?! Uglavnom, mnogo je pitanja na koja u nekom trenutku sigurno nećete imati odgovor ni vi, a kamoli vaše dete, ali nemojte da očajavate ili paničite.

Svaka odluka pre ili kasnije mora biti doneta, a obično je odluka koju donesete na kraju ona najbolja. Zato, polako, udahnite duboko i pokušajte da odgovorite na ova, malo lakša, pitanja u nastavku kako biste mogli da pomognete i posavetujete svoje dete na najbolji način.

Koje su sklonosti i interesovanja vašeg deteta?

Roditelji obično još u nekom ranijem uzrastu primete određene sklonosti kod svoje dece. Nekoj deci ide matematika, nekoj strani jezici, a neka deca su odmalena pravi umetnici! Dakle, neka deca su „prirodnjaci“, neka „društvenjaci“, a neka su predodređena za velika umetnička dela. Nakon što razmislite o sklonostima, uporedite ih sa interesovanjima dece i vidite da li ima poklapanja i šta bi u tom slučaju bio najlogičniji izbor.

Upis u srednju skolu

Na primer, ukoliko vaše dete ima sklonosti ka nekoj vrsti umetnosti i želelo bi da svoj talenat razvija i unapređuje, verovatno je bolje da se odlučite za privatne srednje škole jer ima više njih koje su specijalizovane upravo za razne vrste umetnosti, bilo da je reč o muzici, bilo da je reč o dizajnu ili o nečem sasvim trećem. Iako upis u srednju školu nije toliko „veliki“ kao upis na fakultet, u velikoj meri utiče na dalji tok obrazovanja pa je zato jako važno da li će dete upisati regularnu, državnu školu ili ćete ipak razmotriti opcije i prednosti koje nude privatne srednje škole. U svakom slučaju vašem detetu treba biti pruženo adekvatno obrazovanje u skladu sa njegovim interesima. Takođe, i gradivo treba biti prilagođeno njegovim trenutnim sposobnostim kako bi im bilo olakšano učenje.

Čime bi dete želelo da se bavi kada odraste?

Čak i kada (tek) upisuje srednju školu, dete bi već otprilike trebalo da zna čime bi želelo da se bavi u budućnosti. Naravno, često se dešava da se interesovanja promene i da u toku srednje škole dete shvati da želi nešto sasvim drugo od onog što je želelo na početku, ali to nije veliki problem – lako se da preorjentisati i pripremiti za odgovarajući fakultet. Doduše, u slučaju privatne srednje škole nema mnogo odstupanja – ako je dete već počelo da se bavi određenom vrstom umetnosti, negde se očekuje da će nastaviti školovanje i usavršavanje u tom smeru, budući da privatne srednje škole imaju posebne, specijalizovane programe na koje se ne može nastaviti baš svaki fakultet. Upravo zato je i važno da razmislite o svim opcijama i detaljima pre nego što sastavite listu želja.

Šta dete misli koju srednju školu bi trebalo da upiše?

Na kraju, važno je sesti i otvoreno porazgovarati sa detetom kako o njegovim željama i interesovanjima, tako i o njegovim sklonostima. U redu je razmotriti opcije i državnih i privatnih srednjih škola, pa i čak i to gde će ko iz društva otići. Mnogo je faktora koji mogu da utiču na finalni izbor, ali ono što je najvažnije – uvek posmatrajte širu sliku i duži vremenski period koji je pred vama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *