knjigovodstvena agencija

Knjigovodstvena agencija – paket usluga koje su neminovnost biznisa

Knjigovodstvo je deo računovodstva koji se bazira na evidentiranju svih poslovnih promena. Pored toga, u praksi danas obuhvata i pravovremeno izveštavanje, kao i pružanje profesionalnih konsultacija. Paket usluga koje realizuje knjigovodstvena agencija značajan je za praćenje uspešnosti preduzeća, kao i zakona. 

Raznovrsnost usluga koje pruža knjigovodstvena agencija, rezultat su formalnog obrazovanja i kurseva koje organizuju profesionalci. Mogu da obuhvate osnovni deo i poseban, u zavisnosti od potreba poslodavaca. Kompletne usluge knjigovodstvena agencija pruža u skladu sa zakonskom regulativom i posedovanjem licence. Osnov je uskladiti potrebe klijenta i agencije, što se reflektuje ugovorom.

Opšte usluge koje pruža knjigovodstvena agencija

Postoji standardni, ili opšti paket usluga za koje je potrebno angažovanje profesionalnih  knjigovodstvenih agencija koje imaju bogato iskustvo. Opšte knjigovodstvene usluge obuhvataju niz aktivnosti koje se realizuju dnevno, mesečno, periodično ili godišnje. Prvenstveno, obuhvata evidentiranje svih poslovnih promena, a uz to i evidentiranje svih faktura, odnosno računa, kako ulaznih, tako i izlaznih. Obračunavanje poreza na dodatu vrednost uz podnošenje poreske prijave, takođe je deo standardnih usluga. Formiranje završnog računa i godišnjih izveštaja, daju uvid u poslovni rezultat koji se ostvaruje – dobitak ili gubitak. Utvrđuje se poređenjem prihoda i rashoda, odnosno njihove visine. 

Bavljenje finansijama – blagajničkim poslovanjem i platnog prometa, deo je osnovnog paketa knjigovodstvenih usluga. Izrada svih kalkulacija – maloprodaje i veleprodaje, deo je aktivnosti koje knjigovodstvena agencija obavlja za potrebe trgovinskog preduzeća. Inventarisanje, odnosno popis i praćenje vrednosti imovine obavljaju takođe licencirane osobe, odnosno knjigovođe. Podrazumeva se čuvanje računovodstvene dokumentacije, bez obzira da li se radi o direktno popunjenoj papirologiji, ili formiranju online baze podataka. 

Specijalne usluge koje pruža knjigovodstvena agencija

Pored standardnih, opštih ili osnovnih, postoje i specijalne, tačnije posebne usluge koje može realizovati knjigovodstvena agencija. Naravno, to u slučaju da je klijentima potrebno i da u svojijm kadrovima nemaju profesionalnog računovođu. Tako, knjigovodstvena agencija može biti angažovana i da ocenjuje bonitet, odnosno sposobnost plaćanja kupaca. Kreiranje različitih poslovnih, biznis planova kao i studija slučaja, može biti zadatak iskustvenog knjigovođe, koji pored toga poznaje i ostale oblasti računovodstva. Planiranje i analiza su upravo njegov bitan deo, pored knjigovodstva. Zbog toga, i analiza uspešnosti kratkoročnog i dugoročnog poslovanja firmi, može biti zadatak kojim će se baviti angažovana knjigovodstvena agencija. 

Bavljenje kreditnom politikom i pripremanje dokumenata za dobijanje kredita od banke, zadatak je knjigovodstva, ukoliko je i to dogovoreno i predviđeno ugovorom. Naravno, svi ovi poslovi su ogromna olakšica za preduzeće. Vrednovanje samih firmi, osnovnih sredstava i pronalaženje rešenja za nova ulaganja obično su aktivnosti menadžmenta. Ipak, danas knjigovodstvena agencija može biti vrsni poznavalac oblasti vrednovanja i racionalizacije. Na taj način, knjigovođe mogu pružiti profesionalne predloge i savete za isplativa ulaganja, stvaranje značajnih ušteda i ostvarenje viših nivoa profita. 

Knjigovođa može biti mnogo više od osobe koja se bavi isključivo dokumentacijom. Naveden je veliki broj raznolikih poslova i zadataka za koje može biti angažovana iskusna knjigovodstvena agencija. Sve aktivnosti koje će realizovati knjigovodstvena agencija i distinkcija sa poslovima menadžmenta, predmet su razgovora i dogovora sa poslodavcima, odnosno predstavnicima preduzeća. Kada se ustanove potrebe, kreira se i odgovarajući paket usluga u skladu sa propisima. Zatim se potpisuje ugovor i knjigovodstvena agencija dobija predviđenu naknadu za svoje profesionalno angažovanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *