Ketering – umetnost, posao i zadovoljstvo

Već duže vreme tražite posao i ne uspevate u tome. Javljate se na oglase, molite prijatelje da vas preporuče nekome, ali ništa. Vreme prolazi i umesto da očajavate, pokrenite se i osmislite svoj mali biznis. Jedna od mogućnosti je otvaranje radionice za ketering. Ovaj posao za početak ne zahteva prevelika ulaganja, a ni zapošljavanje radnika. U startu sami možete sve.

Kako početi

Edukacija je bitna u svakom poslu, pa i u keteringu. Na internetu postoji pregršt tekstova, kao i video materijala pomoću kojih možete savladati osnove ovog posla. Još ako imate mogućnost da učite od nekoga ko se time već bavi, najbolje je rešenje. Svoje prve samostalne korake možete napraviti u svojoj kuhinji, sa posuđem i opremom koju već imate i koristite za ličnu upotrebu. Dakle, ulaganje u opremu u početku nije ni potrebno sve dok posao ne počne da se širi. Kada počinjete, krećete malim koracima, te vaše prve porudžbine treba manje i da budu, kako biste se uhodali i videli koji su vam dometi. Radite strpljivo i predano da bi vaši klijenti bili zadovoljni i ponovo vas angažovali, kao i preporučili prijateljima.

Kreativnost

Ako ste kreativni i imate umetnički pogled na svet, ovo je pravi posao za vas. Osim već oprobanih i proverenih recepata, osmislite nešto što drugi nemaju i do sad nije viđeno, a što će doprineti da budete prepoznatljivi. Osim autentičnog ukusa, vizuelni doživljaj ostaje dugo urezen u sećanje, te pustite mašti na volju i priredite svojim klijentima zabave koje će se pamtiti baš po vašim „zalogajčićima“.

Kvalitet proizvoda i higijena

Vrlo je važno da svoje proizvode pravite od kvalitetnih i ukusnih sastojaka. Vodite računa gde i šta kupujete, obratite pažnju na rok upotrebe. Takođe, higijena prostora u kome radite mora biti na visokom nivou. Radne površine, rashladni uređaji i ostala oprema mora da zadovoljava uslove koji su propisani kada se radi o hrani. Ako se samo jednom dogodi da neko ima tegobe posle konzumiranja vaše hrane, izgubićete poverenje kupaca i nikada se ne možete u potpunosti vratiti tamo gde ste bili.

Marketing

Da bi se posao razvijao, pored kvalitetnog rada potreban je i dobar markering. Veliki broj agencija se radi ketering za firme, rođendane, slave… Konkurencija je velika, pa i za vas treba da se čuje. Oglašavanje putem društvenih mreža je veoma popularno, ali i besplatno, što je veoma bitno za nekoga ko je na početku. Napravite svoju prezentaciju tako što ćete objasniti ljudima čime se vi to bavite i šta nudite, uz obavezne fotografije proizvoda. Slika govori više od reči, pa se potrudite da one budu jasne i najbolje prikažu vašu ponudu. Izrada vizit kartica ne košta puno, pa i njih možete podeliti ljudima koje poznajete, kao i klijentima. Kako posao bude rastao, oglašavanje putem radio i TV stanica pomoćiće da vas primeti veći broj ljudi.

Uživanje i posao

Najbolje je kada radite posao od koga zarađujete, a ne osećate da ga radite, jer uživate u njemu. Spoj kreativnosti i ljubavi prena dobroj hrani upravo je moguće ostvariti u poslu sa keteringom. Predan rad, puno truda i ljubavi uloženog u stvaranje „jestivog“ umetničkog dela ne može da ne donese i materijalnu satisfakciju. Jedina mana, a ujedno i  najveća nagrada, je to što vaša umetnost brzo nestaje sa tanjira.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *