Kakve se sve zdravstvene analize mogu vršiti u laboratorijama?

Laboratorijske analize u svrsi su identifikacije različitih zdravstvenih problema. Njima pribegavaju i bolesni i zdravi kako radi predostrožnosti tako i radi kontrole određenih bolesti.

U laboratoriji moguće je raditi najrazličitije dijagnostike zahvaljujući savremenim metodama, pa čak i kada su u pitanju biološka ispitivanja. Informacije koje se pružaju o čoveku prilikom analiza jesu zaista pouzdane a u tome važnu ulogu igra profesionalno osoblje. Često od svog izabranog lekara dobijamo uput za laboratorijsku analizu ali i samostalno želimo znati da li je imalo napretka u lečenju određene bolesti pa analize vršimo svojevoljno u privatnim laboratorijama. 

Važnost laboratorijskih pretraga i pravila kojih se treba pridržavati

Nesumljivo je da uz pomoć laboratorijskih analiza možemo na vreme saznati o određenoj patologiji i steći mogućnost da je lečimo, ali treba znati da se pre samih testova trebamo pridržavati određenih pravila koja će pomoći u tačnosti rezultata. Pa tako na primer, krv trebamo davati u rano jutro, natašte, a dan ranije izbegavati određenu hranu i stres, zavisno od toga šta se ispituje. Mnoštvo je laboratorijskih analiza koji uvode u stanje pacijenta, dakle, u razne genetske, infektivne, autoimune i mnoge druge bolesti. 

Kakve sve vrste laboratorijskih analiza postoje

Kao najčešći laboratorijski materijal uzimaju se krv, urin, stolica i sekret. Krv kao čest biomaterijal nosi u sebi mnogo informacija o pacijentu bilo da je uzeta iz vene ili prsta. Nivo šećera u krvi, eritrocita, hemoglobina, trombocita, bilirubina, hormona i tako dalje moguće je utvrditi upravo kroz uzorak krvi. Pored toga, uzorak krvi služi ne samo za dijagnostiku učestalih patologija kod ljudi već i za retke bolesti na hromozomima. Zatim, urin kao biomaterijal može dati podatke o osnovnim funkcijama unutrašnjih organa kako bi se utvrdilo da li postoji određena upala. Analizom stolice prepoznaje se postojanje parazita ili određene upale u organizmu a posebno u probavnom traktu. Zatim, analizom različitih briseva iz uretre, vagine, nosa i grla moguće je ispitati stepen infekcije bakterijama i gljivicama. U laboratorijskim centrima tu su i mikrobiološke analize, kao i histološke koje su veoma bitne za rano ispitivanje raka. 

Histološke analize u laboratorijama 

Koristeći dati materijal dobijen ispljuvkom, punkcipm, iscedkom i tako dalje, moguće je odrediti karakteristike ćelija i identifikovati rak u početnoj fazi, ali i status određene tumorske lezije. 

Laboratorije Novi Sad kao lider

Privatne laboratorije širom Srbije igraju glavnu ulogu u dijagnostici patoloških stanja mnogih pacijenata. Problemi u državnom zdravstvu koji se tiču preterane gužve, nepoštovanja normi ponašanja, nemogućnosti da se mnoge analize izvrše zbog neposedovanja reagenasa, kao i nepoštovanje zakazanih termina, adekvatno je rešen zahvaljujući privatnim laboratorijama. To su mesta koja nude najrazličitije rutinske zdravstvene analize. Među liderima u dijagnostici nalaze se laboratorije Novi Sad, posebno u oblasti genetike i hematologije. Laboratorije Novi Sad služe se najvećim standardima koji se tuču kvaliteta. Laboratorije Novi Sad pružaju mogućnost da pacijent izvrši biohemijske testove, dakle, proračun proteina u krvi, uree, keratina, glukoze, holesterola, lipida, elektrolita, gvožđa i mnogih drugih. Tu su i testovi iz mikrobiologije, tumor markera, molekularnih dijagnostika, alergena, spermograma koji obuhvata davanje ejakulata kako bi se procenio kvalitet i sposobnost muškarca za oplodnju, i tako dalje. Sjajna oprema, iskusni medicinski radnici, prijatan ambijent i brzi rezulati ono su što ih odlikuje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *