Kako uštedeti na poklonima u periodu slava i veselja

U periodu slavlja, koji kod nas tradicionalno počinje krajem novembra i traje sve do kraja januara, veoma je teško organizovati svoj budžet i sa pozitivnim saldom dočekati februar. Razloga za slavlje, a samim tim i za darivanje je mnogo – slave, Nova godina, Božić… Još ako se uz to doda i neka privatna proslava, poput rođendana ili godišnjice braka, udar na kućni budžet može biti itekako drastičan.

Koliko god da se radujemo praznicima oni ponekad znaju biti i dosta stresni, pogotovo kada je reč o organizaciji proslava, božićnoj kupovini i darivanju. Gde god se okrenemo, nailazimo na vanredne troškove koji polako, ali sigurno izjedaju naš kućni budžet u ovo doba godine. Zato nije ni čudo da uvek oko praznika potrošimo mnogo više nego što smo planirali. Zbog toga je veoma važno pažljivo se organizovati i pronaći način kako da ne izostavite nikog dragog za spiska za poklone, a da ipak prođete što je jeftinije moguće.  

Poklon je sitnica koja zrači ljubavlju

Lepo je dobiti poklon ali je i jednako lepo darivati. Jedno od najvažnijih pravila vezanih za poklone jeste da nikad ne bi trebalo poklanjati preskupe poklone koji će osobu koja ih prima dovesti u neugodnu situaciju, to jednostavno nije pristojno. Znači, ukoliko vam neko pokloni poklon koji je izvan vaših finansijskih mogućnosti, nemojte se osećati da ste obavezni da poklonite jednako skup poklon.

Ukoliko imate decu, možete ih kreativno uposliti i organizovati ih da naprave neku upečatljivu i originalnu sitnicu koja će sigurno dragim ljudima mnogo značiti. Postoji mnogo radionica gde postoji neko ko će ih naučiti kako se izrađuje nakit, a onda oni mogu stečeno znanje primeniti i napraviti unikatan komad koji će izazvati oduševljenje. Poklon je posebniji ako se u njega utroši vreme, ljubav i trud. Kada poklanjamo bližnjima verovatno već znamo što vole i kojim poklonima će se najviše veseliti. Poklon može biti poseban i ako ne potrošimo puno novca na njega, bitno je samo da smo ga s ljubavlju poklonili.

Unapred planirajte kupovinu poklona i budžet za njihovo pribavljanje

Početkom godine napravite plan poklona. Kao i uvek najvažnije je planiranje, pa tako je poželjno da napravite popis svih rođendana, godišnjica, praznika i ostalih prilika u kojima želite nekome nešto da poklonite. Napišite i popis svih osoba koje će te godine dobiti poklone od vas i pokraj svakog imena i prigode stavite maksimalni iznos koji želite da potrošite na taj poklon. Naravno, taj iznos koji ste namenili za poklone uvrstite u svoj plan prihoda i rashoda za godinu i nastojte da se pridržavate plana. Nemojte zaboraviti da tokom godine pratite ostvarenje budžeta, odnosno kraj svake osobe i slavlja za koju ste kupili poklon napišite što ste tačno kupili i koliko ste to platili. Najgore je ponavljati poklone tako da je bolje zapisati kako ne biste zaboravili.

Naravno, uvek postoje stvari koje ne mogu da se isplaniraju previše unapred, ali isto tako postoje i one poput pronalaženja čestitki, ukrasnog papira, ili aranžmana za putovanje koje možete mnogo pre darivanja da pripremite. Unapred pripremljene liste će vam svakako olakšati i pomoći da se pridržavate budžeta kada dođe vreme za akciju. Ukoliko ste početkom godine isplanirali šta ćete kome pokloniti za praznike, onda tokom cele godine imate mogućnost da to i pribavite. Prateći spisak, sigurno ćete u jednom trenutku naići na rasprodaju i imati mogućnost da kupite ono što ste želeli po mnogo pristupačnijim cenama.

Obilazite prodavnice, upoređujte cene pa onda kupujte

Često su u različitim radnjama i različite cene istih ili sličnih proizvoda. Zato, ukoliko možete i imate vremena, obiđite više radnji i uporedite cene kako biste finansijski bolje prošli i odabrali ono što vam je povoljnije. Takođe, otkako je postala popularna kupovina preko interneta svima nam se događa da se zaigramo i iz udobnosti svoga doma pokušamo da zaobiđemo beskonačno obilaženje prodavnica. No, nemojte pritom zaboraviti na trošak koji predstavlja dostava vaše porudžbine. Isto važi ukoliko šaljete poklon poštom.

Umesto da potrošite puno na poštarinu, a rešili ste da kupujete online, onda jednostavno potražite prodavnice koji imaju besplatno slanje ili pak pokušajte pronaći poklone za više ljudi na istoj internet stranici jer se ponekad nakon određenog iznosa slanje više ne naplaćuje. No, koliko god da ste zauzeti, u žurbi i da nemate dovoljno vremena, sigurno je da ćete ličnim odlaskom u kupovinu i biranjem poklona više uživati, a i bolje odabrati pravi poklon za dragu osobu koju darivate.

Poklonite nešto što ste vi dobili, a niste nikada koristili

Nije baš pristojno, ali ponekad je prihvatljivo da poklonite nekome nešto što imate kod kuće, a što nikad niste koristili i ne nameravate. Važno je samo da budete dovoljno pažljivi i da pamtite šta ste od koga dobili kako ne biste poklon koji ste primili od nekoga poklonili osobi koja je vama taj poklon prva poklonila. Naravno, uvek morate računati da je možda i poklon koji ste vi primili, već bio poklon koji je neko poklonio.

Osnovna pravila za ponovno poklanjanje su sledeća:

  • poklanjajte isključivo robu u originalnoj ambalaži, nikako otvorene i korištene artikle
  • nikad nemojte ponovno poklanjati unikatne ili ručno rađene stvari
  • uvek zamotajte poklon u novi papir i proverite da ne postoji posveta ili mala čestitka koja je skrivena negde u poklonu
  • nikad nemojte osobi kojoj poklanjate dati do znanja da je to poklon koji vi niste želeli, to je izrazito nepristojno i uvredljivo
  • na ovaj način poklanjajte isključivo stvari koje su prikladne za osobu koja prima taj poklon

Novu godinu možete dočekati i bez velikih troškova, isto tako i ostale praznike samo je potrebno dobro organizovati i ispalnirati svaki detalj vezan za sva slavlja. A kao što smo već konstatovali, kod kupovine poklona problem ne bi trebalo da vam predstavlja cena i materijalna vrednost, već kakvu poruku šaljete tim darom osobi koju volite. Sitnice život znače, a jednako će tako neka sitnica puna ljubavi značiti vama dragoj osobi koju obradujete nekim poklonom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *