Kako ublažiti bol kod beba prilikom nicanja zuba?

Jedan od navjećih problema svih roditelja jeste kada dođe momenat da bebi počinju da rastu zubići. Prvi zubići u najvećem broju slučajeva mališanima kreću da niču u toku šestog meseca, i to donja dva sekutića, nakon čega kreću da rastu i gornja dva, a onda beba nastavlja da otprilike jednom mesečno dobija sve više zuba u svojim vilicama.

I dok su u ovom periodu veoma lepi i slatki, mališani često imaju probleme koji nastaju zbog izbijanja zubića, kao što je povišena telesna temperatura, svrab, bol, crvenilo desni. Sve to ume jako da uznemiri i same roditelje, međutim, pre nego krenete da paničite i da razmišljate o nekim ozbiljnijim stvarima, te poseti lekaru, postoje brojne oprobane tehnike koje pomažu u otklonjanju bola i napetosti kod bebe, kako bi se njena razdraganost povratila.

Ogrlice za bebe

Stari način na koji se odavno rešavaju problemi sa izrastanjem prvih zubića kod mališana, jedan od veoma starih načina definitivno je korišćenje ćilibarskih ogrlica za bebe. Budući da kada zubi krenu da rastu, a to je otprilike šesti mesec života, bebu polako napušta imuni sistem koji je nasledila od majke, zbog čega mora da počne sa izgradnjom svog, a upravo to i utiče da je teže organizmu da se izbori sa problemima koji dodatno donosi i izrastanje zuba. Ogrlice za bebe od ćilibara su zato već decenijama unazad najbolje rešenje, budući da utiču na smanjenje bola u celom ovom procesu, jer ove ogrlice za bebe imaju umirujuće dejstvo, a osim toga, utiču na ojačavanje i stvaranje imunog sistema kod bebe, zbog čega je ovo jedno od najboljih, stalnih rešenja za novonastali problem, jer se ove oglrice za bebe mogu nositi svakodnevno, bez ikakve bojazni. Ovde možete pogledati neke modele ogrlica za bebe koje će sigurno pomoći vašoj bebi i ublažiti bol prilikom nicanja prvih zubića.

Grickanje korice hleba

Ovo je sasvim sigurno tradicionalni, prirodan „lek“ u trenutku kada mališanima kreću da rastu zubići. Budući da nekada nije imalo mnogo načina da se mališanima pomogne, majke su pronalazile brojne alternative, pa su tako deci davale koricu hleba da žvaću koja zbog svoje strukture i tvrdoće deluje tako da desni malo utrne, zbog čega bol nestaje, a beba se smiruje.

 

Glodalice

Svuda u apotekama možete pronaći razne „glodalice“, odnosno, gumene prstenove koji su specijalno napravljeni upravo za ovakve slučajeva, da beba grize gumu kako bi otklonila svrab koji je muči često u danima kada zubići rastu. Jedan od dobrih trikova jeste da gumeni prsten ostavite malo u hladnoj vodi, pa će hladan uticati na to da desni prilično utrnu, zbog čega će svi simptomi nestati.

Gel za desni

Osim načina koji nisu medicinski, odnosno, više su tradicionalni, osmišljene su brojne vrste gelova koje se upotrebljavaju da se bebama olakša ceo taj period i proces izrastanja zuba. Bitno je da se sasvim čistom rukom, odnosno jednim prstom, bebi na desni nanese manja količina nekog od tih gelova, pa će oni delovati u neki naredni period tako da se bol otkloni, da nema svraba, a samim tim će vaše dete biti nasmejano i lepo raspoloženo, budući da u ovim trenucima deca izražavaju veliku neraspoloženost, često plaču i nevoljna su.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *