Kako u današnje vreme pametno baratati novcem

Nakon praznika i kupovine poklona, uvek nam ostaje osećaj krivice što smo potrošili previše para na proslavljanje i darivanje. Ipak, postoji i grupa ljudi koji su pametno štedeli i raspoređivali novac, ne samo u ovom periodu, nego i tokom cele godine, pa je možda potrebno promeniti neke navike u novoj godini kako bismo bili malo pametniji kada je lični budžet u pitanju.

Kako se većina novca potroši, a ni sami ne znamo gde, postoje neke stvari na koje treba obratiti pažnju kada je u pitanju raspoređivanje finansija.

Stavite sve na papir

Jedina sigurna stvar koju znamo kada su finansije u pitanju je mesečna zarada. Troškovi su, pak, jedina stalno promenljiva stvar koja najviše utiče na odliv novca sa računa. Kako biste izračunali svoj mesečni budžet, na početku meseca napravite tabelu sa primanjima i svim računima koje treba da platite na mesečnom nivou. Ovo će vam biti osnova koja će odrediti finansije za ostale stvari, uključujući i hranu, dodatne aktivnosti i džeparac. Vodite računa da uvek ostavite nešto novca sa strane za nepredviđene troškove, ili za fond štednje.

Štednja je moguća, probajte

Večito se postavlja pitanje kako uštedeti novac, a jedan od osnovnih načina je štednja.Bilo koju sumu da stavite na svoj račun u banci i odlučite da je ne dirate, smatra se štednjom. To znači da ukoliko svakog meseca odlučite da stavite nešto sa strane, za godinu dana možete očekivati solidan budžet koji možete iskoristiti za letovanje, opremanje za novu sezonu ili renoviranje kuće ili stana. Ukoliko budete disciplinovani, ovo može da vam pređe u naviku i čim uradite nešto sa prvim ušteđenim novcem, nastavićete da štedite imajući na umu uvek nešto što vas čeka na kraju.

Kupujte pametno, ne impulsivno

Upravo su impulsivne kupovine one na koje nam ode najveći deo budžeta, uglavnom bez naše svesti na šta sve trošimo novac. Ovde spadaju i sitnice koje kupimo dok stojimo u redu na kasi, svi komadi odeće koje nećemo nikada nositi i predmeti koji nam zapravo ne trebaju. Umesto toga, odlučite se da kupujete pametno i kvalitetno i uložite u stvari koje će vam zaista značiti i koje su vam potrebne. Ovo možete postići i tako što ćete pretragom sajtova kao što je Shoppster onlajn platforma pronaći sve na jednom mestu što će vam omogućiti bolje kontrolisanje potrošenog novca. 

Kvalitet pre kvantiteta

Iako je lepo imati pun ormar stvari, pune police knjiga i tehnike na pretek, pitanje je koliko su sve stvari koje posedujemo zaista kvalitetne. Upravo zato je potrebno razmisliti da li su nam zaista potrebne velike količine istih stvari ili bismo radije izabrali nekoliko, ali zaista kvalitetnih. Umesto da opterećujete budžet bespotrebnom kupovinom i nagomilavanjem stvari, istražite koje su najbolje i najkvalitetnije stvari u toj kategoriji i pametno uložite svoj novac. Uvek je bolje ulaganje u budućnost nego posedovanje stvari samo zato što su u određenom trenutku bile povoljne.

Preispitajte svoje navike

Sigurno je da postoje neki običaji za koje smatrate da nikada ne biste mogli da ih se odreknete. Tu spadaju svakodnevne kafe u kafićima, povremeno obedovanje u restoranima, slatkiši i grickalice koje konzumirate svakog dana i još bezbroj sličnih stvari. Ukoliko izračunate koliko novca potrošite na ove stvari na dnevnom, mesečnom i godišnjem nivou, dobićete popriličnu sumu koju ste mogli da uštedite. Niko neće smatrati da ste loš prijatelj ukoliko ponekad umesto odlaska u obližnji kafić, pozovete prijatelje u svoj životni prostor na kafu.

Pametno baratanje novcem nije nauka, nego je skup pametnih odluka koje i vi možete početi da donosite već danas. Postavite sebi neki cilj na početku štednje i imajte ga na umu sve vreme – upravo ovo će vam biti glavna motivacija da nastavite u onim trenucima kada vam bude teško da ne posegnete za novčanikom, ili računarom, i kupite nešto što vam (ne) treba.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *