Kako su električni trotineti postali od igračke do omiljenog prevoznog sredstva?

Širom planete mnoge ljude muči isto pitanje. Kako se od jedne tačke do druge prebaciti, a da saobraćajna infratruktura ne uspori vaše putovanje imajući u vidu kolaps u saobraćaju i ograničene kapacitete? Svi oni koji se bave problemima saobraćaju susreću se sa istom frazom koja je postala centra interesovanja. Reč je o tzv. micromobility koja podrazumeva sve moguće alternativne prevoze koji će zameniti automobile. A kako se spasiti od zastoja i kolapsa u saobraćaju?

E pa u tome vam može pomoći, nekada omiljena dečija igračka, a danas efikasno i veoma praktično prevozno sredstvo. Reč je o električnim trotinetima. Mnogo su povoljniji za vožnju od taksija ili sopstvenih automobile, manje zamaraju od vožnje biciklom, a za zaštitu životne sredine i te kako se preporučuju. Električni trotineti su nazivaju savremenim transportnim sredstvom i mnogi ih ubrajaju među najbolja prevozna sredstva savremenog doba. Ali, mogu li svetski, pa i srpski gradovi da se izbore sa invazijom ljudi koji koriste ove električne trotinete na ulicama?

ELektrični trotineti u evropskim zemljama

Nepomični, spokojni, glava nagnutih prema suncu voze se Danci električnim trotinetima na ulicama. Ovako je opisao dopisnik Gardijana način na koji se Danci prevoze električnim trotinetima po Kopenhagenu. U Danskoj se električni trotineti tretiraju na isti način kao i vožnja biciklom, pa se biciklističkim stazama i putevima mogu voziti i električni trotineti. 

Čini se da su u prethodne dve godine elektični trotineti postali omiljeno prevozno sredstvo u brojnim evropskim gradovima. Firme koje se bave njihovom proizvodnjom distribuiraju električne trotinete u čak 100 svetskih gradova, pa se s pravom može reći da ovaj biznis cveta.

A ni Beograd ne zaostaje za svetskim metropolama. I na ulicama naše prestonice sve je više elktričnih trotineta. Ovaj rastući trend pokazao je da se micromobility industrija razvija i u Srbiji.

Električni trotineti u Srbiji

Električni trotineti Beograd ih ima najviše. Tokom proleća i leta prošle godine ovo prevozno sredstvo je doživelo pravu ekspanziju u Beogradu. A to nimalo ne iznenađuje, jer je sve veća guđva u saobraćaju, do posla se teško stiže, a o parkingu i da ne govorimo. Zato je osavremenjeni trotinet našao svoje mesto u ovom modernom svetu. Danas zahvaljujući električnom pogonu is a autonomijom baterije od cca 25 km sigurno se stiže do željene lokacije brzo i lako, a i nema kašnjenja zbog gužve u saobraćaju.

A pošto je sve više zabrinjavajuće zagađenje od emisije izduvnih gasova, ekološki prihvatljivo rešenje jeste upravo električni trotinet. A kada je u pitanju ekonomičnost, o tome tek treba govoriti. Kada se dnevno pređe oko 20 km u gradu koji  bez kiše ili snega ima u proseku 250 dana godišnje kao što je to slučaj sa našim gradovima, onda se za godinu dana može uštedeti i do 500 evra. A za sve one koji vode da budu u trendu, električni trotineti se smatraju i trendi proizvodima.

Međutim, ako biste da odete malo dalje, onda je najbolje da izaberete model koji ima dodatnu bateriju i njegova maksimalna brzina je nešto veća, a i duže traje. A kada se stigne na odredište, onda se baterija za oko četiri sata može potpuno dopuniti. Ugodnu vožnju vam želimo, srećan put!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *