Kako se ponašati nakon polaganja vožnje?

Kada ste konačno dobili vozačku dozvolu u ruke, onda ste vrlo verovatno veoma srećni i jedva čekate da sednete u auto i da vozite. Ili sa druge strane osećate strah, pa izbegavate da sednete u auto. Uglavnom prvi korak ste obavili – upisali ste časove za polaganje za auto, izvozili časove, položili testove i položili vožnju. Sada slede malo teže stavke. Sada sledi period privikavanja i period kada polako ulazite u svet saobraćaja. Ako živite u većem gradu, verovatno će vam biti malo stresnije da se pripremite na sve to, ali vremenom vožnja postaje rutina i vi se oslobađate polako do onog trenutka kada krećete da uživate u vožnji.

Vozite sa osobom u koju imate poverenja

Ako vam je frka nakon polaganja vožnje da vozite sami, onda izberite onu osobu koja može da vam se posveti. Dobro je da nakon polaganja vožnje odmah sednete da vozite i da održavate kontinuitet. Nemojte da pravite prevelike pauze, već krenite polako da se pripremate na to da ćete u jednom trenutku i sami morati da sednete u auto. Na početku je važno da imate nekog ko će vam pružiti određenu vrstu sigurnosti, koga ćete moći da pitate za savete. Pored toga što verujete toj osobi, važno je da ta osoba bude iskusna, kako bi mogla da vam pomogne u bilo kom trenutku i odgovori na sva vaša pitanja. Nemojte izabrati osobu koja se nervira u toku vožnje i koja će se nervirati ukoliko vi napravite neku grešku. Uvek treba izabrati onu osobu sa kojom normalno možete da komunicirate.

Uplatite dodatne časove ako niste sigurni

Polaganjem vožnje se ne završava vaš proces učenja. Uvek treba sticati nova znanja i veštine. Ako ste položili vožnju, a još uvek niste sigurni da ste sve savladali kako treba, onda treba da uplatite i dodatne časove. Možete uplatiti i pet časova i onda sa instruktorom probati sve ono što vam predstavlja problem. Ne treba da se stidite uplaćivanja dodatnih časova. To je ono što radite za svoje dobro, ali i za dobro, odnosno bezbednost svih drugih u saobraćaju. Sami ćete osetiti da li su vam nakon polaganja vožnje potrebni dodatni časovi ili ne.

Ne krećite na duže destinacije

Dok još malo ne usavršite svoju vožnju, ne preporučuje se odlazak, odnosno vožnja do mnogo udaljenih destinacija. To bi trebalo kasnije da probate i u tim situacijama da pobedite strah. Međutim, kada ste vozač početnik, onda ne bi trebalo ići tako daleko. Ili ukoliko već imate neko neodložno putovanje, onda povedite ipak nekog sa sobom, ko će moći da vam se nađe.

Pridržavajte se striktno svih propisa

Verovano se najveći broj ljudi nakon polaganja vožnje, pridržava striktno svih pravila u sobraćaju. Oni naravno kasnije shvate gde i kako mogu da „hvataju krivine“. Međutim, vi niste oni. Vi imate vrlo malo iskustva i nećete znati da se snađete. Naravno da ni to što oni rade ni pametno, ali oni su već iskusni. Zato je najbolje da se odmah nakon polaganja dobro edukujete o svemu o čemu niste imali priliku da učite na polaganjima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *