Kako sami da osvežite prostor: boje za drvo

Dosadio Vam je raspored stvari u kući, nameštaj standardnih boja i beli zidovi? Nemate novca za renoviranje? Ni ne treba Vam!

Uz pomoć boje za drvo, sami možete stvoriti prava mala dizajnerska čuda u svom enterijeru.

Kako? Oh, veoma jednostavno! Pratite naše korake i veoma lako ćete uspeti u tome!

Odaberite stari komad nameštaja…

Napre bi trebalo da odaberete stari komad nameštaja koji ćete osvežiti uz pomoć odabrane boje za drvo na terasi ili dvorištu. Ako ste početnik u ovom poslu, predlažemo Vam da krenete od sitnijih komada, kako biste se brzo ispraksali.

Na malim komadima nameštaja, za početak, nije tako strašno ni pogrešiti, te se veći elementi poput ormara ili kuhinjskog nameštaka preporučuju kao kasnije osnove za boje za drvo.

Posebno slikarsko umeće Vam takođe neće biti potrebno, ako ispratite treći korak. Pre njega bi, svakako, bilo dobro da odaberete kako određenu nijansu boje za drvo, tako i sam element.

Mi predlažemo da to bude stočić za kafu ili drvena stolica. Zašto?

Naime, i jedan i drugi komad imaju jednostavnu formu i ravne, odnosno lako dostupne ivice, te će biti i manje šanse da pogrešite u farbanju. Krenite u akciju sa izborom boje za drvo!

…izaberite moderne boje za drvo…

Naravno, prvo ćete proceniti koja će se to nijansa određene boje za drvo najbolje uklopiti u Vaš enterijer.

Kao posebno moderna, izdvaja se svetla, golubije siva boja, ali i njene tamnije nijanse, u boji granita.

Nju u stopu prati klasična, ledena mat nijansa bele boje za drvo, veoma inspirativna za baštensku ili balkonsku garnituru, na primer, od koje jednostavno možete krenuti.

Spisak aktuelnih nijansi je tek počeo. On se nastavlja u mat tamno-žutoj boji i tirkizno plavoj.

Kao akcenat enterijera, preporučuju se jarke nijanse crvene i narandžaste boje za drvo, ako ste dovoljno hrabri i zainteresovani da eksperimentišete. Njima se pridružuje i upečatljiva pink nijansa, posebno pogodna za sobe tinejdžerki ili devojčica.

Na samom kraju, i nijansa mint zelene boje za drvo može biti inspirativna, pogotovo u prostorima u kojima dominira bela boja.

I počnite!

Svaki početak je težak, pa tako i onaj za aplikovanje boje za drvo.

Najpre ćete morati šmirglom da sastružete lak i, makar delimično, staru boju, kako biste mogli da nanesete novu.

Ovo je ujedno najduži i najdosadniji deo posla, ali ako zamislite kako će Vaša nova nijansa boje za drvo osvežiti prostor, biće Vam lakše da podnesete napor.

Nakon toga, možete naneti podlogu za boju, ali i ne morate. Boje za drvo priznatih proizvođača visokog su kvaliteta, te im u zavisnosti od vrste drveta često podloga nije ni potrebna.

Nakon ravnomerno nanesenog prvog sloja boje, ostavite je da se osuši i strpljivo sačekajte pre nego što aplikujete drugi sloj.

Nemojte brinuti ako se desi da sa neke strane farba počne da curi i da se stvaraju kapljice. Ostavite da se osuši, jer višak boje za drvo lako možete ukloniti šmirglom.

U zavisnosti od Vašeg plana i estetskih potreba, možete i prelakirati svoj novi komad ili ga ostaviti u mat verziji, trenutno veoma popularnoj.

Uživajte u svojoj rukotvorini i novom akcentu svog prostora!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *