avion-nebo-oblaci

Kako organizovati putovanje u inostranstvo bez velikih troškova i skupih aranžmana turističkih agencija?

Slobodni dani se mogu iskoristiti na različite načine. Ukoliko imate više od jedne sedmice na raspolaganju, godišnji odmori se mogu provesti na zimovanju, letovanju, obilasku turistički poznatih građevina, znamenitosti kulture i druge oblasti od značaja.


Pravo je pitanje kako izgleda putovanje u inostranstvo na kome ćete kombinovati odmor sa upoznavanjem novih interesantnih krajolika. U ovom tekstu imamo za cilj da vam predstavimo ključne korake u planiranju, pripremanju i realizaciji putovanja, skrojenog baš prema vašoj želji i meri.

Prvi korak: odvojte vreme za planiranje putovanja

Rešeni ste da idete na putovanje u sopstvenoj režiji, što je dobro, ali često ne znate odakle da krenete. Prvo i osnovno jeste da razmislite da li imate dovoljno vremena da se bavite svim bitnim i manje bitnim stvarima. Isplanirajte bar dva meseca ranije gde biste voleli da idete, i odvojte bar sat vremena dnevno da se bavite nekim razmatranjima. Imaćete dovoljno vremena da pregledate atraktivne destinacije, vidove prevoza, kao što je avionski, autobuski, kombi prevoz putnika ili neki drugi. Sa dovoljno raspoloživog vremena imaćete mogućnost da planirate postepeno svaki deo putovanja, kako bi sve teklo kako ste i zamislili, a bez angažovanja agencije i plaćanja skupih naknada.

Drugi korak: izaberite preferirane destinacije

Važno je gde ćete da putujete. Zato, na vreme razmislite šta vas tačno privlači: planinski masiv čistog vazduha, šum mora, druga kulturna nasleđa, utvrđenja, čuda prirode ili nešto drugo. Uvek ostavite u odabiru bar dve opcije, kako biste tačno proverili koliko novca vam je potrebno za koju destinaciju. Izbor će zavisiti u velikoj meri od toga kada tačno želite da putujete – da li je to zimski, letnji period, ili vansezonsko proleće ili jesen. Bitno je napomenuti da van sezone važe posebno niske cene prevoza, smeštaja, fakultativnih izleta i slično. Zato je to sigurno jeftinija opcija, od nekog turističkog aranžmana, ili samostalnog sezonskog putovanja.

Treći korak: izaberite smeštaj i broj noćenja

Pored toga gde idete, važno je i koliko ćete ostati na putovanju, da biste pronašli odgovarajući smeštaj. Zavisi dosta u koje vreme ćete doći, i od izabranog prevoza: avion, automobil, autobus ili kombi prevoz putnika. U zavisnosti od ponude hotela, hostela ili privatnog smeštaja, pronađite okvir, odnosno raspon cena u koji možete da se uklopite. Dosta je registrovanog privatnog smeštaja, u kome ćete imati pun ili polupansion, uz uslove bolje nego u pojedinim hotelima. Važna je i udaljenost smeštaja od centra ukoliko je u pitanju grad, ili drugih atrakcija koje želite da obiđete i upoznate, jer će vam od toga zavisiti i kasnija potreba za prevozom.

Četvrti korak: izaberite adekvatan prevoz

Izbor adekvatnog prevoza podrazumeva odabiranje prevoza koji odgovara daljini puta, uslovima puta i broju putnika. Najjednostavniji i najbolji način da odaberete odgovarajući prevoz je iznajmljivanjem automobila u nekoj od renta a car agencija. U ponudi renta a cara agencija možete pronaći vozilo koje vam odogovara. Pored toga agencije rent a car na aerodromu su veoma česte tako da ih možete kombinovati i sa drugm prevozom kao što je avio prvoz. Cena iznajmljivanja automobila zajedno sa potrošenim gorivom je skoro pa duplo niža po putniku ako se računa pun kapacitet vozila što je još jedna prednost ove vrste prevoza.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *